Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Öljyä valuva donitsi

8.8.2008 9.52

Elina Grundström

Pullovesi on ympäristön kannalta 2000-luvun tuhoisimpia muotitrendejä. Yhden vesipullollisen tuotantoon ja kuljetuksiin arvioidaan kuluvan yhtä paljon energiaa kuin jos neljännes pullosta olisi täytetty öljyllä.

Muotoiluguru Stefan Lindfors ja kumppanit ovat siitä huolimatta lanseeranneet rytinällä uuden Plup-pulloveden ja kehtaavat mainostaa sitä ympäristöargumenteilla.

Etusivun ilmoitus Helsingin Sanomissa ja Jorma Uotisen tähdittämä tv-spotti väittävät donitsinmuotoisen Plup-pullon ostamista ekoteoksi, koska kymmenen senttiä pullon myyntihinnasta lahjoitetaan Itämeren puhdistamiseen.

Sehän on valhetta. Vesipullon aiheuttamaa ympäristökuormitusta ei kymmenellä sentillä korvata. Sitä paitsi ostaja säästää saman rahan jo siinä, ettei joudu maksamaan pullopanttia. Kas kun Plup on ekoteko, mutta se ei ole palautuspullo.

Sunnuntai-Hesarin etusivun listahinta on 46 782 euroa ja 90 sekunnin mainos Kymmenen uutisten yhteydessä maksaa 9 600 euroa.

Pikaisesti laskien Plup-pulloja pitää siten myydä yli puoli miljoonaa ennen kuin Itämeren puhdistamiseen tulee lahjoitettua enemmän rahaa kuin isoille mediayhtiöille.

Toimituksen maanantaikokouksessa arveltiin, että kyseessä on jekku: pian paljastuu, ettei koko uutuustuotetta ole olemassakaan, vaan tarkoitus on kiinnittää huomiota pulloveden raskaaseen ympäristötaseeseen tai siihen, miten valheelliseksi ympäristöargumenttien käyttö mainonnassa on mennyt.

Nyt näyttää siltä, että tämä emävalhe on totta, ja Plup on todella tulossa kauppoihin. Mutta eihän se ole sen ihmeellisempää kuin että ihmiset kuvittelevat korvaavansa Amerikan-lennon päästöt maksamalla kympin johonkin rahastoon.

Tai että autoilun päästöjä vähennetään autoveroa alentamalla. Tai että valtiovarainministeri perustelee suurituloisia suosivaa veropolitiikkaa sillä, että ”kaikki työ on yhtä arvokasta”.

Me uskomme valheisiin, koska haluamme jatkaa kuluttamista. 

Lisää verkossa julkaistuja pääkirjoituksia löydät täältä.
Viite