Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Euroja.
Vaalirahaa. Puolueet keräävät nyt rahaa yksityishenkilöiltä. SXC

Vaalirahaa. Puolueet keräävät nyt rahaa yksityishenkilöiltä.

Puolueet keräävät nyt rahaa Tupperware-taktiikalla

14.8.2008 14.27

Jussi Karmala

Yhteisöllinen varainhankinta on leviämässä puolueisiin. Keski-Euroopassa monet kansalaisjärjestöt hyödyntävät tätä Tupperware-tekniikkaa jo nyt.

Esimerkiksi kehitysyhteistyöjärjestöltä voi tilata infopaketin, jossa on reseptejä, mausteita ja musiikkia. Järjestön tukija voi paketin avulla järjestää illan ystävilleen ja houkutella heitä siten rahalahjoittajiksi.

Kansalaisjärjestölle tekniikka on nerokas, sillä illan järjestäjä on samaan aikaan sekä lahjoittaja että ilmainen varainhankkija.

”Sama tekniikka on sovellettavissa puolueisiin. Vihreät ovat jo miettineet, voisiko vaalien yhteydessä ihmisiä kutsua illanviettoon, jossa esiteltäisiin jotain ehdokasta ja kerättäisiin tämän vaalityöhön varoja”, kertoo varainhankinnan konsultti,

Vantaan vihreiden kaupunginvaltuutettu Petteri Niskanen.

Puolueet etsivät uusia varainhankinnan keinoja. Oikeusministeriö aikoo lisätä puoluerahoituksen avoimuutta, mikä kiristää vaalirahakohua pelästyneiden yritysten kukkaronnyörejä.

Samaan aikaan vaalikampanjat ovat yhä kalliimpia eikä pelkkä puoluetuki tahdo riittää. Niinpä puolueet suuntaavat katseensa yksityishenkilöihin.

Sosiaalidemokraattien talous- ja hallintopäällikkö Risto Salonen arvelee, että jäsenmaksujen, yksityishenkilöiden lahjoitusten ja talkootyön osuus puolueiden rahoituksessa kasvaa tulevaisuudessa.

”Vielä 1960-luvun alussa puolueet pyörivät voimakkaasti jäsenmaksuilla. Nyt ollaan osittain palaamassa aikaan ennen puoluetukea.”

Puolueet eivät ole pitkään aikaan panostaneet varainhankinnassa yksityishenkilöihin. Potentiaalia kuitenkin olisi, sillä suomalaiset ovat vaurastuneet nousukauden aikana.

”Face-to-face-keräysten menestys osoittaa, että ihmiset haluavat osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan, ja helpoin tapa on rahallinen tuki”, Petteri Niskanen sanoo.

Puolueet ovat myös tajunneet, että väestö ikääntyy. Monet vanhukset ovat varakkaita, eikä heillä ole aina perillisiä. Testamenteissa liikkuvat isot rahat.

Esimerkiksi vasemmistoliitto sai pari vuotta sitten testamentin kautta perinnön, jonka varoja puolue käyttää edelleen.

Vasemmistoliiton talouspäällikköä Matti Tokkaria kuitenkin harmittaa puolueiden kilpavarustelu.

”Puolueiden panostukset ovat lisääntyneet viimeisten kymmenen vuoden aikana valtavasti. Siitä tulee kierre: kun naapuri panostaa, pitää itsekin panostaa. Outoa on, että mitä enemmän vaalityöhön pannaan rahaa, sitä enemmän laskevat äänestysprosentit.”

vaalit 


Lisää aiheesta:Viite