Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Sirpa Hertell.
Lisää valtaa. Sirpa Hertellin mukaan Vihreillä naisilla on hyvät edellytykset vaikuttaa puolueen johtohenkilöiden valintaan. Mikael Ahlfors

Lisää valtaa. Sirpa Hertellin mukaan Vihreillä naisilla on hyvät edellytykset vaikuttaa puolueen johtohenkilöiden valintaan.

Valta vaihtuu vihreissä

21.8.2008 13.25

Lasse Leipola

Vihreät naiset kasvaa nopeasti ja siitä on tulossa hyvää vauhtia puolueen suurin valtakunnallinen jäsenyhdistys. Vihreiden naisten jäsenmäärä on kasvanut tänä vuonna 67 prosenttia. Se tarkoittaa, että järjestön puoluekokousedustajien määrä kaksinkertaistuu.

”Paikallisyhdistysten toiminta on lähtenyt todella hyvin käyntiin”, sanoo Vihreiden naisten pääsihteeri Sirpa Hertell.

Hän ei halua ottaa kantaa spekulaatioon siitä, parantaako Vihreiden naisten kasvu esimerkiksi Tarja Cronbergin mahdollisuuksia uudelleenvalintaan ensi kevään puoluekokouksessa.

”Toki jäsenmäärän kasvu tarkoittaa, että meillä on yhä suuremmat edellytykset vaikuttaa puolueen johtohenkilöiden valintoihin. Kuka siitä hyötyy, jää yhdistyksen yleiskokouksen demokraattisesti päätettäväksi.”

Vihreiden naisten jäsenmäärä lähestyy jo vihreiden suurimman järjestön, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden Vinon jäsenmäärää. Viime vuonna Vinolla oli lähes kuusisataa jäsentä, eli yli kaksi kertaa enemmän kuin naisjärjestöllä.

Tänä vuonna ero on kaventunut, sillä Vinoon kuuluu nyt 509 jäsentä ja Vihreisiin naisiin 461 jäsentä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Vino olisi menettänyt jäseniä.

”Laskemme jäsenmääriä aina kunakin vuonna maksettujen jäsenmaksujen mukaan, eli vuoden alussa lähdetään aina nollasta. Molemmat järjestöt kasvattavat tänä vuonna vielä jäsenmääriään”, vihreiden järjestösihteeri Lasse Miettinen arvioi.

Vihreiden piirijärjestöistä suurimpia ovat Helsingin ja Uudenmaan vihreät, joissa on molemmissa yli 600 jäsentä. Sekä valtakunnalliseen että piirijärjestöön kuuluvan jäsenen ääni lasketaan molempien järjestöjen eduksi.

Vihreiden naisten paikallisyhdistysten perustaminen on Sirpa Hertellin mukaan imuroinut puolueen naisäänestäjiä mukaan toimintaan. Espooseen kesäkuussa perustettu paikallisyhdistys on jo kymmenes laatuaan.

Vihreät naiset on ainoa poliittinen naisjärjestö, joka on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Poliittisten naisjärjestöjen yhteenlaskettu jäsenkunta onkin pienentynyt 98 000 jäsenestä 65 000:een vuosina 1994–2008.

Sirpa Hertell kuitenkin uskoo, että poliittinen naisjärjestö on helppo paikka aloittaa vaikuttaminen.

”Aluksi huoli koskee jotain omaa elämää koskettavaa asiaa, kuten lasten päivähoitoa. Myöhemmin halu vaikuttaa kasvaa.”

Hertellin mukaan  Vihreät naiset on erityisen houkutteleva yhdistys, koska naisilla on puolueessa paljon sananvaltaa. Puolueen puheenjohtaja, ministerit, eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja ainoa euroedustaja ovat kaikki naisia.

vihreät 
Viite