Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Amerikan lippuja.
Lippujen puolesta. Amerikkalaiset haluavat, että äänestämisestä jää konkreettinen todiste.

Lippujen puolesta. Amerikkalaiset haluavat, että äänestämisestä jää konkreettinen todiste.

Yhdysvallat on luopumassa sähköisestä äänestyksestä

19.9.2008 15.23

Jussi Karmala

Suomessa sähköistä äänestystä kokeillaan ensi kertaa kuntavaaleissa, mutta Yhdysvalloissa äänestyskoneista ollaan jo luopumassa.

”Äänestyskoneiden kytkentä- ja käyttövirheet vaalipaikoilla ovat luoneet Yhdysvaltoihin suorastaan epäluulon folkloren”, sanoo Yhdysvaltain vaalijärjestelmää valvovan Election Assistance Commissionin puheenjohtaja Rosemary Rodriguez.

Esimerkiksi Marylandin osavaltio on käyttänyt sähköisiin äänestyslaitteisiin 90 miljoonaa dollaria, mutta osavaltio luopuu koneista lokakuun presidentinvaalien jälkeen.

Äänestäjät haluavat palata paperiäänestykseen, jossa vaalilipuke täytetään käsin ja syötetään sitten skanneriin, joka lukee lipukkeen tiedot.

”Ihmiset haluavat, että äänestyksestä jää konkreettinen todiste”, Rodriguez sanoo.

Yhdysvalloissa on käytössä satoja tuhansia sähköisiä äänestyslaitteita. Osavaltiot alkoivat ostaa niitä vuoden 2000 presidentinvaalien jälkeen, jolloin Floridan reikäkortteihin perustuvassa ääntenlaskennassa oli epäselvyyksiä.

Monet vaaliasiantuntijat pitävät koneita luotettavampina kuin paperiäänestystä, sillä kone ei hyväksy puutteellista lipuketta.

vaalit 
Viite