Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jan Rudkiewicz

Ilmastoukko.
Viikon ilmastouutinen. Työllä ja tuurilla ilmasto voidaan ehkä pitää lähes entisellään. Jan Rudkiewicz

Viikon ilmastouutinen. Työllä ja tuurilla ilmasto voidaan ehkä pitää lähes entisellään.

Ilmaston lämpeneminen voidaan vielä välttää

10.10.2008 9.14

Lasse Leipola

Jos ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehdään kaikki mahdollinen ja suotuisimmat arviot osoittautuvat todeksi, lämpeneminen jää vain puoleen asteeseen, arvioi tuore kansainvälinen tutkimus.

Tutkimuksen mukaan nopeilla toimilla vuosien 1890–2100 välinen lämpeneminen voidaan rajoittaa 2,8 asteeseen, kertoo tiedelehti New Scientist.

Sen sijaan jos päästöjä ei vähennetä ja ilmastonmuutos on kovimpien arvioiden mukainen, ilmasto lämpenee jopa 7,7 astetta.

Tutkimusta johtaneen Detlef van Vuurenin mukaan 0,5–7,7 asteen arvio on todenmukaisempi kuin kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n esittämät luvut, koska niissä ei huomioida politiikan vaikutuksia.

Kahden asteen nousua on pidetty yleisesti kriittisenä rajana. Van Vuurenin mukaan hallitusten olisi syytä varautua siihen että lämpötila nousee 2,8 astetta kaikista pyrkimyksistä huolimatta.

Suomessa ilmaston odotetaan lämpenevän keskimääräistä enemmän.

Jutusta on poistettu paperiversiossa esiintyneet IPCC:n arvioimat luvut, jotka eivät ole vertailukelpoiset muiden jutussa mainittujen lukujen kanssa. IPCC:n luvut arvioivat tulevaa lämpenemistä, mutta tutkimuksessa arvioidaan lämpenemistä vuosina 1890–2100.
Viite