Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lähiruoka. Nyt!

Janne Länsipuro seuraa blogissaan mikä itää, kukkii ja kypsyy.

Janne Länsipuro seuraa blogissaan mikä itää, kukkii ja kypsyy.

11.8.2008

Janne Länsipuro

Käsillä on paras aika suosia lähellä tuotettua sesonkiruokaa. Puutarhojen valikoima on suurimmillaan ja metsät ovat täynnä satoa – joskin mustikan syönti taitaa jäädä tänä vuonna vähiin ainakin meillä päin.

Moni aloittaa näihin aikoihin uuden tanssiharrastuksen, joogakurssin tai taistelulajin. Samaan tyyliin on oiva aika muokata suhdettaan ruokaan ja vähentää kaukana tehotuotetun ruuan osuuttaa omalla lautasella.

Syksyn edetessä monen aikidotunnit jäävät. Myös lähiruuan harrastaminen hankaloituu, kun valikoima alkaa olla tiukan juures- ja viljavoittoista. Ei se mitään, nyt kannattaa herkutella!

Ennakkoluulottomuus on eduksi keittiössäkin. Viljelijänä on monesti tuskastuttanut se, että harvaa uskaltaa ostaa ''uusia'' vihanneksia. Siksi kaupoista on niin vaikea löytää esimerkiksi mangoldia, lehtikaalia, mustajuurta tai muita kurpitsoja kuin kesäkurpitsaa ja mummujen säilöntään käyttämää jättikurpitsaa.

Fenkolia nykyään saa, muttei melkein koskaan kotimaista.

Haluan promota erityisesti mangoldia eli lehtijuurikasta. Etsikää sitä käsiinne tai viljelkää ensi vuonna itse!

Mangoldin lehtiruodit ovat maukkaita paisettuna, mutta aivan erityisen hyviä ne ovat leivitettynä ja friteerattuna. Naapurilta olen opinnut käyttämään paksuja mangoldin ruoteja lasagnessa pastalevyjen sijaan.

On hyvä, ettei ruokaan suhtaudu liian fundamentalistisesti – myöskään sesonkiruokaan – mutta jos oikeasti haluaa syödä lähiruokaa myös talvella, kannattaa nyt alkaa säilöä kesän makuja.

Kirjoittaja on Pernajassa asuva luomuyrittäjä.Lisää aiheesta:Viite