Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Akateemikon arvonimi oikealle diivalle

Iiro Törmä

Musta baskeri. Baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin. Iiro Törmä

Musta baskeri. Baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

23.5.2008

Musta baskeri

Hetken pelkäsin, että elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ei ottaisi vastaan taiteen akateemikon arvonimeä. Sen verran herra osaa diivailla, etten uskaltanut luottaa edes tämän korkean arvonimen imartelevan häntä tarpeeksi.

Olisi ollut todella mautonta nimetä joku muu suomalainen elokuvaohjaaja edustamaan elokuvataidetta akateemikkokunnassa.

Rauni Mollbergin kuoltua on aika astua ylös poterosta ja iloita siitä, että meillä Suomessa on yksi kansainvälisen tason ohjaaja.

Taiteilija, jonka ei tarvitse koko ajan kitistä määrärahojen puutteesta tai vastaavasti suoltaa puskafarsseja, joita juntit vuokraavat maaseudun R-kioskeilta.

Ainoa, joka olisi uskottavasti voinut haastaa Kaurismäen, on Eija-Liisa Ahtila. Videotaiteilijan nostaminen kahdeksan taiteen akateemikon joukkoon olisi ollut rohkeaa mutta tervetullutta kritiikkiä suomalaista elokuvaa kohtaan.

Sellaista lienee kuitenkin turha valtiovallalta odottaa.

Mutta onneksi edes näin. En olisi kestänyt, jos arvonimi olisi myönnetty jollekin niistä keskinkertaisuuksista, jotka suomalaista elokuvaa pääsääntöisesti tekevät.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä.

Viite