Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lähdetäänkö kaljatelttailemaan?

Iiro Törmä

Mustan baskerin logo
Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin. Iiro Törmä

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

8.7.2008 12.21

Musta baskeri

Kaljateltta, metrilakua ja kesäjuoppoja. Suomalaisen kaupunkifestarin kaava on samanlainen, oli kyseessä sitten pienen kylän ainoa kesäjuhla tai suuren kaupungin markkinahumuinen rockkavalkadi.

Pienissä paikoissa juhlan järjestämisen motiivina saattaa olla jotain kohtuullisen oikeamielistä. Kaljateltta pystytetään torille yhteisöllisyyttä parantamaan, kylän identiteetin vahvistamiseksi tai ihan vaan siksi, että kyläläiset pääsisivät edes kerran vuodessa kuulemaan elävää musiikkia.

Isommissa kaupungeissa motiivi ei ole enää viaton vaan kyseessä on keino saada ihmiset kesällä keskustaan piristämään liiketoimintaa ja lisäämään kaupungin vetovoimaisuutta.

Keskiviikkona alkaa Tammerfest. Tuo vuonna 1995 aloittanut kaljanmyyntitapahtuma on varmaan suomalaisten kaupunkifestarien perinteisimpiä sekä ohjelmistoltaan että ilmiasultaan.

Tampereen keskustassa järjestettävät bileet keräävät ympäröivän maakunnan nuorison kaupunkiin miltei yhtä tehokkaasti kuin Särkänniemi.

Tampereen keskustorin ympäristö on viehättävä. Joka kesä se kuitenkin tuhotaan rakentamalla keskelle sitä ruotsinlaivankokoinen kaljateltta. Teltassa toinen toistaan epäcoolimmat artistit vetävät tympeää rutiinikeikkaa yleisön juodessa kaljaa muovituopeista.

Yhden viikonlopun (vaikka sen Tammerfestin) vielä kestäisi. Tuntuu kuitenkin siltä, että teltta seisoo paikallaan vähän väliä: kaljanmyynti taitaa pitää pystyssä tapahtumaa kuin tapahtumaa.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä.
Viite