Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sarkozystä tulee vuoden tähti

18.1.2008 0.00

Laura J. Rantanen

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn hymyilevä naama on ollut lehtien vakiokuvitusta viime aikoina. Yhtenä päivänä mies esittelee tyttöystäväänsä, toisena myy ydinvoimaa Lähi-itään ja kolmantena visioi parempaa Eurooppaa. Sama todennäköisesti jatkuu seuraavan vuoden aikana.

Sarkozy nousee EU:n päämieheksi vasta heinäkuun alussa, mutta puhuu jo nyt sujuvasti koko Euroopan puolesta.

”Meidän tulee pystyä suojelemaan itseämme yhtä paljon kuin muutkin tekevät. Eurooppa ei halua protektionismia, mutta sen tulee uskoa vastavuoroisuuteen. Eurooppa haluaa olla edelläkävijä ilmastonmuutoksessa, mutta se ei voi hyväksyä epäreilua kilpailua kolmansilta mailta, jotka eivät aseta yrityksilleen minkäänlaisia ympäristötavoitteita”, Sarkozy sparrasi Euroopan parlamenttia viime marraskuussa.

Nähtäväksi jää, miten paljon ranskalainen unionin politiikkaa myllertää. Ainakaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan järkevöittäminen tai Turkin jäsenneuvottelut eivät merkittävästi edisty Sarkozyn johdolla. Ranska on vahva maatalousmaa, joka tukee viljelijöitään runsaalla kädellä. Unionin maataloustukiremontti uhkaisi kaventaa ranskalaisen maajussin leipää.

Sarkozyn mielestä Turkki ei ole osa Eurooppaa, joten sitä ei voi hyväksyä EU:n jäseneksi.

Sen sijaan EU:n Venäjä-suhteissa saatetaan astua askel eteenpäin. Ranska haluaa puheenjohtajuuskaudellaan saada alkuun neuvottelut osapuolten kumppanuus- ja yhteistyösopimuksesta, jonka uudistaminen on odottanut muun muassa Puolan ja Venäjän keskinäisen mökötyksen päättymistä. Sarkozy ei ole edeltäjänsä tavoin katsonut tarpeelliseksi silittää Venäjää myötäkarvaan, vaan on antanut koviakin lausuntoja maan ihmisoikeus- ja demokratiatilanteesta.




Viite