Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kepu ja demarit voittakoot!

3.11.2006

Osmo Soininvaara

Käyttäjän Osmo Soininvaara kuva
Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja.

Kuntarakennetta ja palveluntuotantoa uudistanut Paras-hanke epäonnistui kahdessa keskeisessä tehtävässä: kaupunkiseutujen hallinnon eheyttämisessä ja syrjäseutujen palvelun turvaamisessa.

Keskusta halusi antaa suuren osan palveluista maakuntien vastuulle ja sosialidemokraatit vähentää kuntien määrän alle sataan. Demareiden malli olisi toiminut kaupungeissa, mutta syrjäseutujen palvelut olisivat jääneet retuperälle. Keskustan maakuntamalli olisi turvannut palvelut tasapuolisesti kaikkialla, mutta itsepäinen kuntaliittojen vastustaminen olisi jättänyt kaupunkien ongelmat korjaamatta. Molemmat saivat torjuntavoiton: keskusta onnistui torjumaan demarien ja demarit keskustalaisten kaavailut.


Kompromissina ei tehdä oikeastaan mitään. Kun demarit onnistuivat torjumaan palvelujen antamisen maakuntien tehtäväksi, sekava, epädemokraattinen ja tehoton kuntayhtymien viidakko jäi lähes ennalleen. Vielä pahempi epäonnistuminen oli, ettei kaupunkiseutuja saatu kootuksi toimiviksi kokonaisuuksiksi. Kaikki kasvavat kaupungit ovat jakautuneet useiksi toisiaan vastaan taktikoiviksi kunniksi. Tämä johtaa sekä ekologisesti että sosiaalisesti kestämättömään tilanteeseen.

Kun kaupunkeja ei kehitetä yhtenäisen suunnitelman mukaisesti, asutus hajautuu, matkat pitenevät, viheralueita menetetään, energiahuolto haaskaa eikä joukkoliikenne toimi. Tulos olisi huono, vaikka kuntien yhteistyö sujuisi kuin rasvattu. Helsingin seudulla esimerkiksi parhaat rakennusmaat sijaitsevat radan varressa Vantaalla ja Mäntsälässä sekä Ristinummella, joka sijaitsee Keravan, Tuusulan ja Järvenpään rajalla. Kunnat pihtaavat kaavoituksessa, koska niillä ei riitä rahaa kasvun vaatimiin investointeihin.


Jos Helsingin seutua hallittaisiin ja kasvun vaatimat investoinnit rahoitettaisiin yhdessä, rakentaminen voitaisiin ohjata nauhamaisesti sijaitseviin pikkukaupunkeihin ratojen varsille. Autoa tarvittaisiin vähemmän, kaupat ja koulut olisivat kävelymatkan päässä ja junat kulkisivat viiden minuutin välein.

Hyvä kaupunki on tiivis, mutta harva. Se koostuu kompaktisti rakennetuista kylistä, joiden välissä on kunnon viheralueet. Nuo kylät voisivat päättää omista asioistaan itsenäisesti, mutta yleiskaavoista ja liikenteestä päätettäisiin seudullisesti. Seudun verotulot kerättäisiin yhteiseen kassaan, jottei kenellekään tulisi kiusausta kilpailla hyvistä veronmaksajista. Toivottavasti kuntauudistus ottaa hallitusneuvotteluissa uuden suunnan. Kääntäkööt keskusta ja demarit torjuntavoittonsa voitoiksi: annettakoon terveydenhuolto keskustan haluamalla tavalla maakuntien tehtäväksi ja kaupungit yhdistettäköön demarien tavoitteiden mukaan.

Viite