Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hugovk / Creative Commons

Ranskalaisia tuulimyllyjä Bretagnessa.
Bretagnessa tuulee. Ranskassa energiapaketti otettiin rauhallisesti vastaan, vaikka maa etukäteen piti uusiutuvan energian lisäystavoitteita kohtuuttomina. Hugovk / Creative Commons

Bretagnessa tuulee. Ranskassa energiapaketti otettiin rauhallisesti vastaan, vaikka maa etukäteen piti uusiutuvan energian lisäystavoitteita kohtuuttomina.

Ranskalainen tuulivoimayritys iloitsee EU:n ilmastopaketista

1.2.2008 0.00

Taina Tervonen

Ranskalaisen tuulivoimayrityksen Eole-Resin toimitusjohtajalle Jean-Marc Armitanolle Euroopan komission viime viikolla julkaisema ilmasto- ja energiapaketti oli iloinen yllätys.

Komission esityksen mukaan Ranskassa uusiutuvan energian osuutta pitää nostaa nykyisestä 10,3 prosentista 23 prosenttiin ja päästökaupan ulkopuolisia päästöjä on vähennettävä 14 prosenttia. Ranskalaiset ovat ottaneet uutiset rauhallisesti vastaan, vaikka presidentti Nicolas Sarkozy varoittikin tammikuussa komissiota 20 prosentin tavoitteen ylittämisen kohtuuttomuudesta.

Kolmen prosenttiyksikön ero ei tunnu haittaavan ketään, ehkä koska hallitus oli jo loppuvuodesta 2007 sisäisissä ympäristöneuvotteluissa sitoutunut lisäämään uusiutuvan energian osuutta 20 prosenttiin.

”EU:n paketti on looginen jatko viimevuotiselle keskustelulle”, Armitano sanoo.


Armitanon yritykselle EU:n asettamat prosenttiluvut tarkoittavat entistä laajempia markkinoita: tuulivoiman lisärakentaminen vie Ranskaa lähemmäs kumpaakin EU-tavoitetta. Ranskan tuulivoimavarat ovat jo nyt Britannian jälkeen Euroopan suurimmat, ja mahdollisuudet ovat valtavat.

”Tuulivoimalla voitaisiin tuottaa 25 000 megawattia sähköä, mutta toistaiseksi sitä hyödynnetään vain 2 700 megawatin edestä”, Armitano sanoo.

Eole-Resin kasvu on viime vuosina ollut päätähuimaavaa. Kahden liikekumppanin ideasta on kymmenessä vuodessa noussut 56 ihmistä työllistävä yritys, jonka liikevaihto oli viime vuonna 129 miljoonaa euroa.

”Kolmen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kasvu on ollut 1 855 prosenttia”, Armitano kertoo.

Nyt yritys tuottaa 270 megawattia, mikä vastaa 300 000 henkilön sähkönkulutusta. Rakenteilla on 1 500 megawatin edestä uusia voimaloita.


”Kymmenen vuotta sitten meitä pidettiin hulluina. Kukaan ei osannut ennustaa polttoaineiden hinnan nousua ja ilmastonmuutoksen nopeutta”, Armitano muistelee.

”Euroopassa tulee tapahtumaan todellinen energiavallankumous”, hän sanoo.

Vallankumouksen aikataulu riippuu vastedes jäsenmaista ja parlamentista, jonka tarkasteltavaksi esitykset tulevat kevään aikana.

Komission ilmasto- ja energiapaketti määritteli EU:n jäsenmaille keinot, joilla päästään viime maaliskuun huippukokouksen tavoitteisiin. Niiden mukaan uusiutuvien energiavarojen osuutta on lisättävä 20 prosenttiin ja kasvihuonekaasuja vähennettävä 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta 2020 mennessä. Jos päästöjen vähentämisestä saadaan kansainvälinen sopimus, tavoite nousee 30 prosenttiin.


Lisää aiheesta:Viite