Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vihreät tarvitsevat sinua

8.2.2008

Anni Sinnemäki

Käyttäjän Anni Sinnemäki kuva
Kirjoittaja on kansanedustaja, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja vihreiden vaalikampanjatyöryhmän puheenjohtaja.
Anni Sinnemäki

Vaalit ovat politiikan parasta aikaa. Ja erityisen parasta aikaa ne ovat vaikuttamisen ja politiikan aloittamiseen! Juuri tällä hetkellä kaupungeissa ja kunnissa etsitään hyviä ehdokkaita ensi syksyn kunnallisvaaleihin.

Hyvät vihreät ehdokkaat ovat monenlaisia: pyöräteiden ongelmat tuntevia insinööri-työmatkapyöräilijöitä, yksinhuoltajaäitejä, idealistisia ekonomeja, yrittäjiä, joilla jostain syystä on vielä vähän energiaa kunnan asioille, opiskelijoita ja fysioterapeutteja, esimerkiksi.


Kuntavaalien asioista
monet ovat jokapäiväisiä ja samalla erityisen tärkeitä. Asumisen, terveydenhuollon, koulun ja liikenteen kysymyksiä ratkaistaan käytännössä jokaisessa valtuuston kokouksessa. Vaikka presidentinvaalit ovat vaaleista kiehtovimmat ja spektaakkelinomaisimmat, todelliset kysymykset ratkaistaan valtuustoissa eikä presidentinlinnassa.

Kaavoitus ei ensi kuulemalta vaikuta hienolta toiminnalta, mutta tosiasiassa se on. Ei sovi unohtaa, että kaavoitus on ilmastopolitiikan ja sosiaalipolitiikan työkalu.

Vihreät kannattavat tiivistä rakentamista. Se helpottaa liikenteen ja lämmityksen järjestämistä niin, että energiaa kuluu vähemmän. Vihreät kannattavat myös sosiaalista sekoittamista. Kaupunkeihin ei pidä antaa syntyä köyhien tai rikkaiden ghettoja.


Hyvässä kunnassa
on tilaa kulttuurille ja riittävästi edullisia asuntoja. Helsingissä olemme onnistuneet esimerkiksi nostamaan kirjastojen määrärahoja ja varmistelleet, että opiskelija-asuntoja rakennetaan riittävästi.

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on vihdoinkin noussut politiikan kovaan ytimeen. Green is the new black. Jotkut vääräleuat ovat vitsailleet, että mihinkäs sitä vihreitä enää tarvitaan. Mutta eihän matematiikanopettajakaan tule tarpeettomaksi, kun lapset oppivat ratkaisemaan ensimmäisen asteen yhtälön.

Hyvinvointivaltiosta puhuvat kaikki, silti keskusta ja kokoomus ovat valmiita nakertamaan hyvinvoinnin rahoituspohjaa tehottomasti kohdennetuilla veronalennuksilla. Ruuan arvonlisäveron ja tuloveron yleinen alentaminen eivät ole järkevä suunta talouspolitiikassa.


Tiedätkö sinä jonkun, joka olisi mielestäsi hyvä vihreä ehdokas? Kerro se hänelle ja houkuttele ottamaan yhteyttä paikallisyhdistykseen. Vai olisitko itse hyvä ehdokas? Vielä helpompaa.

Jokainen ehdokas tarvitsee tukijoita: ihmisiä jotka käyvät ideologisia keskusteluja, päivittävät nettisivuja, jakavat esitteitä ja juhlivat vaalivoittoa. Jos ehdokkuus ei ole sitä mitä itse haluat tehdä, on tässä tärkeiden tukijoiden joukossa juuri sinun paikkasi.

Viite