Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Siniristin ”piilosanoma”

10.11.2006 5.51

Hanna Hirvonen

Buddhalaismunkki Tae Hye eli Mikael Niinimäki ehdotti Suomen lipun uudistamista Vihreässä Langassa 27.10. julkaistussa mielipidekirjoituksessa. Siniristi kun sisältää Tae Hyen mukaan ”piilosanoman”. Siniristin sanoma ei missään vaiheessa ole ollut piilossa, vaan mitä julkisin tunnus.

Yli 80 % kansalaisista kuuluu suomalaisiin kirkkokuntiin ja lisäksi suuri joukko muihin kristillisiin yhteisöihin. Kristittyjen lukumäärä ylittää selvästi muiden vakaumusten omaavien lukumäärän, joten Suomea voidaan aivan hyvällä syyllä sanoa kristityksi kansaksi.

Tae Hyen ajatuskulku siniristin sanomasta vyörytti lähes vainoharhaista käsitystä ”piilotajuntaan vaikuttavista” viesteistä ja ”kunnon kansalaisen” määritelmistä. Enpä ole koskaan ennemmin törmännyt moisiin arvoasetelmiin. Siniristilipun kunnioittaminen ei tarkoita kansakunnan enemmistön vakaumuksen omaksumista. Siniristi kertoo siitä, millaisille arvoille tämä valtio on aikanaan perustettu. Maassa maan tavalla, ja Suomen maassa sentään on onneksi ollut uskonnonvapaus jo vuodesta 1923. Tästä vapaudesta voimme kaikki olla yhdessä ylpeitä.


Jos muuttaisin asumaan Tiibettiin, en suilla surmin kehtaisi vaatia kansanäänestystä lipun muuttamisesta, vaikka sen tunnukset symboloivat minulle vieraita ideologioita; muun muassa antautumista henkisille voimille ja Buddhan opetusten voimaa. Tae Hye itse asuu nykyisin Italiassa. Jos hänen kotimaansa olisi esimerkiksi Turkki tai Israel, vaatisiko hän sielläkin ideologisten ”piilosanomien” poistamista lipuista?

Pohdimme lähipiirin teini-ikäisten kanssa lippukysymystä. ”Miksi Suomen lippu ei sitten voisi yhtä hyvin olla ihan puhdas valkoinen”, ehdotti tyttäreni. Totta, tuumin. Se kuvaisi hyvin lunta, jota ei kohta ole, jos ilmastonmuutoksen torjumiseen annettu armonaika kulutetaan jahkaamiseen lippujen kuosista.

”Valkoinen lippu olisi mielenkiintoinen myös maanpuolustusnäkökulmasta”, kevensi yksi nuorista. ”Sitä kun liehuttaisi vihollisen hyökätessä, sota loppuisi lyhyeen.”

Olen iloinen ja helpottunut siitä, että tiettävästi muut lehdet eivät hoksanneet Vihreän Langan suurta palstatilaa ja kuvaa saanutta kirjoitusta. Siunattu sananvapaus, totta kai, mutta  millainen herkkupala siniristikeskustelu olisikaan ollut vaalien alla; että tämmöisiä ne vihreät puuhaavat.
Viite