Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Touko Hujanen

Jussi Lähde
Tässä alkaako kapina kämpistä? Jussi Lähde ei ole nähnyt puolueissa merkkejä muutoksesta, muttei ole vielä menettänyt toivoaan. Touko Hujanen

Tässä alkaako kapina kämpistä? Jussi Lähde ei ole nähnyt puolueissa merkkejä muutoksesta, muttei ole vielä menettänyt toivoaan.

Onko puolueista mihinkään, Jussi Lähde?

24.5.2012 14.22

Sammeli Heikkinen

Haaviston kampanjasta kirjan kirjoittanut presidentintekijä antaa puolueille kymmenen vuotta elinaikaa.

Olet vetänyt muun muassa Martti Ahtisaaren menestyksekkään presidenttikampanjan. Mitä olisit itse tehnyt toisin Pekka Haaviston kampanjassa?

”Kampanja toteutettiin niin niukoilla taloudellisilla resursseilla ja niin menestyksekkäästi, että voin vain ihailla. Itse olisin varmasti tehnyt useita asioita toisin, vanhoillisemmin ja siksi myös väärin.”

Kuinka keskeinen Haaviston persoona oli kampanjalle? Olisiko vastaava noste voitu rakentaa jonkun toisen ehdokkaan ympärille?

”Ensinnäkin, kyse ei ollut Haaviston persoonasta vaan hänen tarinastaan. Se miten nöyrästi Pekka Haavisto halusi elämänkokemustaan käyttää, vetosi suomalaisiin. Toiseksi, yksikään puolueorgaani ei olisi kyennyt antamaan kampanjaan tulleille ihmisille tällaista toimintavapautta ja iloa.”

Mihin nykyisistä puolueista sitten on?

”Itse uskon, että kaikki nykyiset suomalaiset puolueet kuolevat kymmenen vuoden aikana, elleivät ne muuta toimintatapojaan täysin. Haaviston vaalikampanjassa purkautui ihmisten kuusi vuotta kestänyt kaipuu maailman muuttamisesta heidän omilla ehdoillaan. Puolueet ja puoluerakenteet, joiden erikoisosaamista on ehtojen rakentelu, tulevat kuihtumaan perinneyhdistyksiksi.”

Uskotko, että puolueet pystyvät muuttumaan?

”En näe muutosta edeltävän keskustelun käynnistyneen missään puolueessa. Ongelmallista on se, että ihmiset joilla olisi kykyä luotsata puolueet tähän muutokseen, suljetaan puolueiden ulkopuolelle.”

Entä vihreät?

”Minua arveluttaa kovasti, että vihreiden sisäistä keskustelua käydään suljetulla verkkofoorumilla. Miksei se ole julkista? Tässä on homekoulun hajua.”

Riikka Kämpin ja Jussi Lähteen Sydänten presidentti -kirja ilmestyi torstaina.
Viite