Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ydinvoimalla on puolensakin

Juha Peurala

Ydinvoimaloiden syitä ja seurauksia. (Humoristinen kuva on vaikeasti selitettävissä tekstillä.)
1. Ydinvoimakeskustelu säteilee lehdestä toiseen mediatalorajoista välittämättä. 2. Ydinvoimaloita voivat uhata tsunamit, mikäli Itämereen kaatuu isoja asioita, kuten maatalouden päästö. 3. Länsimetro vaatii sähköä. 4. Hallituksesta lähteminen ehdottomasti kielletty! Juha Peurala

1. Ydinvoimakeskustelu säteilee lehdestä toiseen mediatalorajoista välittämättä. 2. Ydinvoimaloita voivat uhata tsunamit, mikäli Itämereen kaatuu isoja asioita, kuten maatalouden päästö. 3. Länsimetro vaatii sähköä. 4. Hallituksesta lähteminen ehdottomasti kielletty!

29.2.2008 0.00

Eno

Jos ydinvoima ja kivihiili tappelis, ydinvoima voittais.

Tietämätön kysyy: Törmäsin netissä hollantilaisen Jan Willem Storm van Leeuwenin tutkimukseen, jonka mukaan ydinvoima tuottaisikin hiilidioksidipäästöjä paljon enemmän kuin jotkut fossiiliset energiantuotantomenetelmät. Kuulosti aika hurjalta. Pitävätkö tutkimuksen tulokset paikkansa?

–Asioiden ytimessä

Eno vastaa: Niin hyvältä kuin se ydinvoimaan skeptisesti suhtautuvan mielestä kuulostaisikin, pakko on sanoa, että van Leeuwenin tutkimukset eivät täytä tieteen vaatimuksia. Tutkijan ideana on, että ydinvoiman koko elinkaaren kulutus otetaan huomioon – siis voimalan rakentaminen, uraanimalmin louhiminen ja jalostus sekä lopulta jätteen varastoiminen ja voimalan hävittäminen.

Käsittääkseni van Leeuwenin ajatukset ovat liioiteltuja. Hän esimerkiksi olettaa laskelmissaan uraanikaivosten energiankulutuksen jopa 60 kertaa suuremmaksi kuin se on. Tieteelliset julkaisut eivät olekaan hyväksyneet hänen tutkimuksiaan sivuilleen. Muitakin syitä saattaa olla kuin Pahojen tiedemiesten salaliitto. Eli kunnes toisin todistetaan, ydinvoiman hiilidioksidipäästöt ovat samaa luokkaa kuin uusiutuvien energiamuotojen.

Jos verrataan fossiilisia polttoaineita ja ydinvoimaa luonnon ja terveyden kannalta, vastaus näyttäisi olevan ydinvoima. Hiilen tuotanto ja kulutus aiheuttaa kymmeniätuhansia kuolemia vuosittain, saastuttaa ilmaa ja on yksi pääsyyllinen ilmastonmuutokseen. Ydinvoima on tähän nähden puhdas pulmunen: toistaiseksi sen tilillä on yksi vakava katastrofi.

Ongelma on tietysti, että jos ydinvoiman kanssa menee jokin vikaan, terveys- ja luontovaikutukset ovat luonteeltaan dramaattisia. Jos Tšernobylin sijasta olisi pamahtanut Sosnovyi Borissa, Suomen pääkaupunki saattaisi nyt olla Tampere.

Niksi olisikin asettaa vastakkain ydinvoima ja uusiutuvat energiamuodot. Tuulivoimala ei räjähtäessään pilaa puolta mannerta.


Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite