Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suhde ei lämmennyt

14.3.2008

Tarja Cronberg

Käyttäjän Tarja Cronberg kuva
Kirjoittaja on työministeri ja Vihreän liiton puheenjohtaja.
Tarja Cronberg

Hallitus päätti viime viikolla yksimielisesti, että Suomi osallistuu Naton nopean toiminnan joukkoja täydentävään toimintaan. Vihreille päätöstä edelsi pitkä pohdinta Naton NRF-konseptin hyväksyttävyydestä.

Viimeksi syksyllä Vihreä valtuuskunta torjui ajatuksen Suomen osallistumisesta NRF-joukkoihin. Ovatko vihreät nyt myyneet isoäitinsä? Onko vihreiden maine rauhan puolueena menetetty?


Vastaus on ei. Se, mikä on muuttunut, on NRF-konsepti. Kun aiemmin kysymyksessä olivat jäsenten väliset joukot, jotka muodostuisivat paristakymmenestätuhannesta sotilaasta, tarjotaan rauhankumppanimaille nyt mahdollisuutta osallistua NRF:ää täydentävään toimintaan. Toisin sanoen Nato-maat muodostavat nopean toiminnan joukkojen ydinjoukon, johon kuuluu noin 8 000 sotilasta ja jolle rauhankumppanimaat asettavat täydentäviä joukkoja tai kalustoa. NRF-joukkojen täydentävään toimintaan osallistuva kumppanuusmaa voi joustavasti päättää, miten se haluaa osallistua toimintaan, eikä päivystysvuoroon osallistuminen ole välttämätöntä.

Konseptin muuttuminen väljempään suuntaan vaikutti siihen, että vihreät muuttivat kantansa asialle myönteiseksi. Helppoa se ei ollut, mutta mukana oleminen on uudessa tilanteessa perusteltua, koska olemme jo mukana Nato-operaatioissa ja harjoittelemme yhdessä NRF-joukkojen kanssa. EU:n nopean toiminnan joukot käyttävät NRF-joukkoja muun muassa harjoituskapasiteettina, joten NRF-joukkojen täydentävään toimintaan osallistuminen tukee myös toimintaamme EU:ssa.

Täydentävään toimintaan osallistuminen ei ole Naton odotushuone. Päätös ei avaa Naton ovea sen enempää kuin rauhankumppanuuteen osallistuminen, vaikkakin se tiivistää rauhankumppanuusyhteistyötä Naton kanssa. Vihreiden kanta Nato-jäsenyyteen on ja pysyy kielteisenä.


Rauhanturvaamisen raja kulkee siinä, että rauhanturvaaja ei käy sotaa, hän ei voi olla sodan osapuoli. NRF-joukkojen täydentävään toimintaan osallistuminen antaa mahdollisuuden valita, mihin operaatioihin osallistumme. Voimme edelleen välttää sen, että joutuisimme lähettämään joukkoja taistelukentille. NRF-joukot ovat toistaiseksi osallistuneet Ateenan olympialaisten turvajärjestelyihin, Pakistanin maanjäristyksen ja Katarina-myrskyn pelastustöihin.

Vihreät on rauhan puolue. Tuemme konfliktien ennaltaehkäisyä, emme sotilaallista voimankäyttöä. Olemme kuitenkin olleet tukemassa Suomen osallistumista kansainväliseen kriisinhallintaan, joka edellyttää kiinteää yhteistyötä muiden maiden kanssa samoin kuin operaatioihin osallistumista. Kannatamme laajaa turvallisuuskäsitystä, johon sisältyy aseellisten konfliktien lisäksi suuronnettomuudet, ympäristökatastrofit ja terroristihyökkäykset.

Konfliktien jälkeisessä jälleenrakentamisessa meille on tärkeätä toimiva oikeuslaitos, turvallinen elinympäristö ja työpaikat, ei asevoimien kehittäminen.

Viite