Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kaikki tulot samalle viivalle

20.3.2008 0.00

Jari Haukka

Nykyhallitus on ohjelmansa mukaisesti toteuttanut suurimittaista verotuksen painopisteen muutosta, jossa palkallaan elävät vastaavat yhä suuremmasta osasta veroista.

Hallitus on poistamassa täysin tai lähes kokonaan varakkaiden yrittäjien ja metsätilan omistajien perintöverot. Maanomistajille on tulossa suuret huojennukset keinotteluvoittojen verotukseen.

Lisäksi bisnesenkeleiden, eli rikkaiden pääomasijoittajien, verotusta ollaan keventämässä rajusti.

Kaiken kukkuraksi Korkeimman hallinto-oikeuden äskeisen päätöksen mukaan monien ammatinharjoittajien on mahdollista muuttaa palkkatulonsa yritystuloksi, eli nauttia kaikkia palkansaajan etuja 28 prosentin verotasolla ilman todellista yrittäjäriskiä.


Koska verotulot
on jostain kerättävä, jää ainoaksi tuloveron maksajaryhmäksi omalla palkallaan elävät ja pienyrittäjät, joiden ”veronkevennykset” valtionverotuksessa otetaan takaisin korkoineen koko ajan kiristyvillä kunnallisveroilla ja muilla veroluonteisilla maksuilla.

Olemme siis tilanteessa, jossa tavallinen palkkatyöntekijä maksaa huomattavasti korkeampaa veroprosenttia kuin pääomatuloilla elävä. Kurjimmassa asemassa ovat pienyrittäjät, jotka saattavat joutua maksamaan palkan-ansaitsijaakin korkeampaa veroa pienistä yrittäjätuloistaan.


On ilmeistä, että kaikille saman suuruinen tasavero on ainoa lähellekään oikeudenmukainen vaihtoehto.

Se lopettaisi kerralla tarpeen verosuunnitteluun ja muuttaisi verotuksen selkeäksi.

Ehdotankin, että vihreät alkaisivat ajaa tasaveroa yhdistettynä perheille ja pienituloisille suunnattuihin vähennyksiin. Tavoitteena on lopettaa varakkaiden hyysäys ja asettaa kaikki tulot samalle viivalle.

Aika reilua, vai.
Viite