Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Drake neuvoo sentinvenytystä

10.11.2006 5.53

Lena Björklund

Markus Drake, 30, piirtyi Helsingin Sanomissa (4.11.) esiin perustuloa kannattavana ihmisenä, joka elää miltei rahatta. Hän tienasi viime vuonna 320 euroa. Ne tulivat Ny Tidin kolumneista.

Miten tuollaisilla vuosituloilla elää? ”Olin viime vuonna lukuisissa seminaareissa. Interrailasin niihin. Lipun saa maksettua, jos käy parissa seminaarissa, jotka molemmat korvaavat osan kuluista”, kertoo Istanbulista tavoitettu Drake.

Seminaareissa ja tapahtumissa on ilmaista ruokaa. ”Sitä voi laittaa taskuunkin. Pari vuorokautta junassa matkalla seuraavaan kohteeseen viettää hyvin mussutellen näitä eväitä. Eikä tarvitse majapaikkaa.”

Drake istuu Euroopan Vihreiden Nuorten hallituksessa ja on järjestön palkaton tiedottaja. Työetuna voi käydä seminaareissa.

Jos tarvitsee majapaikkaa, kannattaa valita vallattu talo, neuvoo Drake. Mieluummin rauhallinen, sillä levottomassa voi menettää kenkänsä ja kameransa. On koettu. Vallatuissa taloissa ihmiset syövät yhdessä, eikä taaskaan tarvitse rahaa.

Syntymäpäivänään ja jouluna Drake sai vanhemmiltaan rahaa, 500 euroa kummallakin kerralla. Hän ei saa opintotukea eikä toimeentulotukea eikä hänellä ole opintolainaa. Tänä vuonna hän työskenteli useita kuukausia puhelinhaastattelufirmassa. ”Hirvittävää paskaduunia. Se tappoi elämäniloni.”

Työhön kuului udella ihmisiltä pakastetuotteiden merkkejä.

Drake on löytänyt ”ihanan kihlatun”, jonka kanssa hän on elänyt mm. Berliinissä. Kun tyttöystävä lähti opiskelemaan Istanbuliin, Drake lähti perässä ja aloitti kielikurssin – tytön rahoilla. Hän on tälle velkaa myös syksyn vuokrarahat.

Drake lähetti vastikään journalistiikan lopputyönsä Helsingin yliopistolle. Hän alkaa mielestään olla jo hiukan liian vanha elämään ilman rahaa. Mutta vielä ei ole velkojen takaisinmaksuaika.
Viite