Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kevytaktivismia

Näillä korteilla voit vaikuttaa.
Terveisiä päättäjille! Amnestyn kidutuksenvastaiseen kampanjaan voi osallistua helposti lähettämällä postikortin Amerikkaan tai allekirjoittamalla vetoomusviirin kesätapahtumassa.

Terveisiä päättäjille! Amnestyn kidutuksenvastaiseen kampanjaan voi osallistua helposti lähettämällä postikortin Amerikkaan tai allekirjoittamalla vetoomusviirin kesätapahtumassa.

22.6.2007 14.32

Laura J. Rantanen

Kansalaisjärjestöt tarjoavat uusia tapoja parantaa maailmaa. Aktivismi on nyt helppoa, hauskaa – ja hetkellistä.


Kansalaisjärjestöillä on ongelma. Nykyihmisen työn ja harrastusten täyteinen elämä ja ainainen kiire estävät monia maailmanparantajia osallistumasta aktiivisesti järjestöjen toimintaan. Monet pitävät perinteistä vapaaehtoistyötä kansalaisjärjestöissä liian raskaana ja aikaavievänä, jotkut eivät vain halua sitoutua mihinkään. Tiukat säännöt eivät houkuta, sillä asiat halutaan tehdä omalla tavalla.

Kansalaisjärjestöt ovatkin alkaneet etsiä uusia osallistumisen tapoja. Hyvä olisi, jos löytyisi jotain helppoa, nopeaa ja kevyttä – vähän kuin valmisateria raskaan työpäivän jälkeen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty pohtii uudenlaista aktivismia kansainvälisessä Amnesty = Activism -hankkeessaan. Hankkeen ideana on kokeilla toimintamalleja, joihin on helppo lähteä mukaan ja joihin ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa.

”Kevytaktivismin sijaan puhuisin ’hetkiaktivismista’. Tarjoamme ihmisille mahdollisuuden tulla mukaan toimintaan vain hetkeksi, jos he niin haluavat”, Amnestyn Suomen osaston kampanjakoordinaattori Outi Haapanen kertoo.

Haapasen mukaan Amnesty on avoin erilaisille tavoille osallistua. Jos perinteinen paikallisryhmätoiminta säännöllisine kokouksineen tuntuu jäykältä, kykynsä voi antaa Amnestyn käyttöön muuten.

”Eräs nuori mies tuli kampanjateltallemme ja sanoi, että tekee vuorotyötä eikä sen vuoksi voi osallistua säännölliseen toimintaan, mutta haluaisi silti auttaa jotenkin. Kävi ilmi, että hän ajaa autoa ja osaa pystyttää kampanjateltan festivaaleilla, ja sellaista apua kaivataan usein. Ihmisoikeustyötä voi tehdä monella tavalla.”

Järjestö yrittää päästä eroon ihmisoikeusaktivistien leimasta tosikkoina, jotka saarnaavat ikävistä asioista. Viime aikoina amnestyläiset ympäri maailmaa ovat pukeutuneet oransseihin vanginasuihin ja Air Torture lentoyhtiön lentoemänniksi kampanjoidessaan terrorisminvastaisen sodan nimissä tapahtuvaa kidutusta vastaan. Outi Haapasen mukaan humoristista kampanjointia nähdään varmasti Suomessakin. Viestin hukkuminen hauskuuden sekaan ei huoleta.

”Kaikkea ei ole tarkoitus viedä huumorilla, se on vain yksi tapa muiden joukossa. Jollain tavalla ihmisten huomio on kuitenkin saatava”, Haapanen sanoo.


Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepassakin epäillään aktivismilla olevan tosikkomainen kaiken vastustamisen maine, sillä Globbari-sivusto mainostaa kampanjaansa näin: ”Globbaaminen ei ole ryppyotsaista pusertamista, vaan iloista kansalaistoimintaa!”

Kepan koordinoima massaglobbaus-tapahtuma toukokuussa osoitti, että kertaluonteisella aktivismilla voi olla tulevaisuutta. Eri puolilta Suomea saapuneet ihmiset keskustelivat yhteensä 108 kansanedustajan kanssa globaaleista kehityskysymyksistä Pikkuparlamentin edustalla – siis globbasivat heidät.

Lisäksi yli 5 500 suomalaista lähetti edustajille köyhyydenvastaiset postikorttiterveiset globbareiden mukana.

”Toivottavasti tapahtuma saa jatkoa ja lisää ihmisiä lähtee mukaan”, massaglobbaukseen osallistunut Noora Norokytö sanoo.

Hän opiskelee ympäristösuunnittelijaksi Turun ammattikorkeakoulussa, mutta äänestää Oulun vaalipiirissä.

Norokytö matkusti Helsinkiin kertomaan demarien Matti Ahteelle ja Liisa Jaakonsaarelle ja Vasemmistoliiton Martti Korhoselle, että hän haluaa Suomelta johdonmukaista politiikkaa köyhyyden poistamiseksi maailmasta.

Noora Norokytö pitää massaglobbausta itselleen sopivimpana aktivismin muotona. Perinteiseen järjestötyöhön eivät riitä vuorokaudessa tunnit.

”Olen halunnut keskittyä kouluun. Kursseilla on ympäristö- ja ihmisoikeusasiat esillä joka päivä, joten en ole jaksanut enää vapaa-ajalla alkaa järjestöhommiin.”

Norokytö uskoo, että kansanedustajien tapahtumassa antamat lupaukset myös pitävät.

”Matti Ahteen tietämys kehitysasioista yllätti. Ahteen avustaja on ollut myös Kepassa töissä. Hän vakuutti meille, että Ahde on tosissaan.”


Maailmanparantamisen tavoista yksi on helppoudessaan yli muiden: kuluttaminen.

Ostosaktivismiin mahdollisuuden tarjoaa esimerkiksi Kirkon ulkomaanapu, jonka Toisenlainen lahja -kampanja tarjoaa suomalaisille uudenlaisen tavan toteuttaa itseään kuluttajina. Järjestön nettisivuilla voi parilla klikkauksella ostaa vaikkapa vuohen ugandalaiselle perheelle tai starttirahan yrityksen perustamiseen bangladeshilaiselle naiselle.

Viime vuonna lahjoja ostettiin lähes miljoonalla eurolla, suurin osa jouluna.

Eikä sijoittaja-aktivistejakaan unohdeta. Toisenlaisten osakkeiden tuotoilla tuetaan yrittäjyyttä kehitysmaissa muun muassa kyläpankkien kautta.

Osinkona jaetaan hyvää mieltä ja auttamisen iloa.

Keveitä kampanjoita

  • Amnesty Internationalin Air Torture -kampanja: ”Air Torture -lentoyhtiö kuljettaa vangit kidutuskammioihin ympäri maailman. Järjestöt, kuten Amnesty, kutsuvat toimintaamme kidutuksen ulkoistamiseksi, sillä toimitamme asiakkaamme maihin, jossa kidutus on rutiinia, mutta kumppanimme Yhdysvaltain hallituksessa ovat keksineet paremman termin: erityisluovutus. Yhtiö kiittää liiketoimintansa edistämisestä George W. Bushin hallintoa ja sotaa terrorismia vastaan.” www.airtorture.com
  • Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan massaglobbaus: ”Globatessa saat hyvän mielen! Massaglobbaus on helppoa! Kepa tarjoaa massaglobbaukseen osallistujille ilmaiset kuljetukset Helsinkiin ja takaisin. Halukkaille tarjolla myös edullinen majoitus. Rekisteröidy tapahtumaan ja hyödy näistä eduista!” www.globbarit.fi
  • Kirkon ulkomaanavun toisenlaiset lahjat ”Antamalla toisenlaisen lahjan säästyt etsimisen päänvaivalta ja kaupoissa juoksemiselta. Voit ilahduttaa ja yllättää ihmisen, jolla on jo kaikkea. Liity osakkaaksi naispankkiin 750 euron lahjoituksella. Tai hanki saman tien vaikka 10 osaketta, sillä tämä sijoitus todella kannattaa!” www.kua.fi

aktivismi  kansalaisjärjestöt  ihmisoikeudet 
Viite