Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Perustulo R-kioskeihin

10.11.2006 5.58

Elina Grundström

”Kansalaispalkka” ilmestyi suomalaiseen keskusteluun samoihin aikoihin kuin huumoriksi tarkoitetut heitot siitä, että keskiolut pitäisi saada R-kioskeihin. Tässä sitä nyt ollaan: yhtäkkiä perustuloa vaativat kaikki. Tänä syksynä sitä ovat kannattaneet muun muassa EVA:n Risto E .J. Penttilä, demareiden Seppo Lindblom ja Talouselämän päätoimittaja Pekka Seppänen.

Perustuloa haluavat nyt sekä yritysjohtajat, Prekariaatti.orgin aktivistit että Vihreä liitto. Tämä sekalainen seurakunta on yhtä mieltä siitä, että nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on vanhentunut, eikä se vastaa nykyisen pätkätyöelämän tarpeita. Aktivistien, yritysjohtajien ja vihreiden perustulomallien pohjana on kuitenkin radikaalisti erilainen suhtautuminen työhön. Tämä ideologinen perusero vaikuttaa siihen, kuinka isoa perustuloa kussakin mallissa tavoitellaan. Prekariaatti-porukka haluaa perustulon siksi, ettei kenenkään ole pakko tehdä pas..., eikun palkkatyötä, elinkeinoelämän johtajat taas haluavat kannustaa työntekoon, vaikka palkka olisi pienikin. Vihreät haluavat molempia: sekä lisää vapautta että lisää kannustavuutta.

Ennen kuin perustulosta tulee totta, täytyy siis päättää, saako kansalle olla kakkos-, kolmos- vai pilsneriperustuloa. Vihreät julkistavat yksityiskohtaisen perustulomallinsa alkuvuodesta. Prosenttien kanssa on syytä olla tarkkana, sillä perustulo mullistaa kuitenkin ennen kaikkea sosiaaliturvan. Jos uudistus tehdään työelämän ehdoilla, vaarana on, että heikoimmat kärsivät.


PS. Arvaa kenen käsissä perustulo on tämän lehden kansikuvassa ja voita kirjapalkinto! Samalla voit kertoa mielipiteesi siitä, millainen olisi hyvä perustulojärjestelmä.
Viite