Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Varmaa on vain epävarmuus

31.8.2007 1.00

Taina Ahtela

Onko YK:n kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n- tuorein arvio merenpinnan noususta – 18–59 senttiä sadassa vuodessa – liian maltillinen, erikoistutkija Jari Haapala Merentutkimuslaitoksesta?

”IPCC:n raportti perustuu tämän hetken tieteelliseen yhteisymmärrykseen – siinä ei ole raflaavia lukuja. Mielestäni IPCC on tehnyt oikean ratkaisun, sillä nyt ei voida sanoa muuta varmasti.”

Mistä eri näkemykset johtuvat?

”Grönlannin jäätikössä on tapahtunut edellisten seitsemän vuoden aikana suuria muutoksia. Sulamistahti on kuitenkin niin hidas, että se nostaa valtamerten pintaa vain puoli millimetriä vuodessa, eli viisi senttiä sadassa vuodessa. Rannikkoalueilla on havaittu kiihtyvää sulamista, mutta maan sisäosissa yläjäätikön massa on kasvanut. Joidenkin tutkijoiden mukaan rannikon muutokset kertovat koko Grönlannissa tapahtuvista muutoksista, toisten mielestä havainnoista ei voi vetää tällaisia johtopäätöksiä. Tanskalaiset geofyysikot, joilla on 30 vuoden kokemus Grönlannista, katsovat että Grönlanti on hakemassa uutta tasapainotilaa. Jäätikön reunat luovuttavat enemmän jäätä, mutta ylängöille sataa enemmän lunta, jolloin koko jäätikön muoto muuttuu.”

Voiko merenpinta nousta useita metrejä?

”Voi, mutta on kiistanalaista, kuinka nopeasti. Yksittäisten tutkijoiden mielipiteet ovat vielä spekulatiivisia. Vielä ei ole numeerisia malliarvioita, kunnon näyttöjä tai laajalti hyväksyttyjä tieteellisiä artikkeleita siitä, miten suuret jäätiköt reagoivat ilmaston nopeaan lämpenemiseen. Jos puhutaan useista sadoista vuosista, on mahdollista, että Grönlannin sulaminen kiihtyy. Mutta kymmenien vuosien tähtäimellä jäätikkö on nyky-ymmärtämyksen mukaan aika stabiili.”

Kuinka pitkälle maan kohoaminen Suomessa nollaa merenpinnan nousun?

”Maa kohoaa Saaristomerellä ja Suomenlahdella noin 40 senttiä sadassa vuodessa – siis suurin piirtein saman verran kuin IPCC:n raportti ennustaa merenpinnan maksimissaan nousevan. Perämeren pohjukassa maan kohoaminen on suurempaa, jopa vajaa metri sadassa vuodessa.”


Lisää aiheesta:



Viite