Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Gazprom on Suomen ainoa vaihtoehto

Klaus Welp

Kuvituskuva.
Klaus Welp

14.12.2007 0.00

Laura J. Rantanen

Gazprom on Suomelle ainoa mahdollinen kaasuntuoja, jo maantieteen vuoksi.

”Suomen vaihtoehdot kaasuntuonnissa ovat vähissä. Teoriassa Norja olisi vaihtoehto Gaz-promille, mutta se on jo aikoja sitten ilmoittanut, että sen kaasu ei enää riitä viennin kasvattamiseen”, energia-asiantuntija Peeter Vahtra Pan-Eurooppa-instituutista sanoo.

Vahtra ei näe vaaraa siinä, että Suomi nojaa yksinomaan Venäjältä tulevaan kaasuun.

”Venäjällä ei ole syytä kasvattaa vaikutusvaltaansa täällä, koska Suomi ei ole poliittisesti merkittävä kaasupelissä: se ei ole kauttakulkumaa.”

Suomi on hyvä markkina Gazpromille, vaikka se onkin pieni ja maksaa kaasustaan vähemmän kuin muut EU-maat. Gazprom saa toimituksista paremmat katteet, koska Suomi maantieteellisesti lähellä. Tänä vuonna Suomi maksoi 240 dollaria tuhannesta kuutiosta kaasua. Se on parikymppiä vähemmän kuin Länsi-Euroopassa keskimäärin.

Maakaasun merkitys Suomelle on viime vuosina kasvanut, eikä kasvulle näy loppua. Kaasua käytetään täällä enimmäkseen sähkön ja lämmön yhteistuotannossa ja teollisuudessa. Sen osuus kaukolämmöntuotannosta on 40 prosenttia ja sähköntuotannosta 11 prosenttia. Kotitalouskäyttö on vähäistä, ja se keskittyy Helsinkiin.

Kun kaasu on ylittänyt valtionrajan, se päätyy suomalaiselle kaasumonopoli Gasumille, joka vastaa sen siirrosta, jakelusta ja myynnistä sekä omistaa putket. Gazprom omistaa neljänneksen Gasumista. Muita omistajia ovat Fortum (31%), Suomen valtio (24%) ja Eon Ruhrgas (20%).

Viime vuonna Suomen Energiamarkkinavirasto tutki Gasumin kaasunhinnoittelun lainmukaisuutta ja sitä, onko se käyttänyt väärin määräävää markkina-asemaansa. EMV ei löytänyt hinnoittelusta vikaa ja siirsi markkina-aseman väärinkäytön tutkimisen kilpailuvirastolle.

Gasumin ja Gazpromin välinen hankintasopimus on viimeksi uudistettu 2005, ja se on voimassa 2025 asti.

Jos komission esitys ulkomaisten energiayhtiöiden toiminnan sääntelystä EU:ssa menee läpi, se voi vaikuttaa Gazpromin osallistumiseen kaasubisnekseen Suomessakin.

yritykset  venäjä  maakaasu 


Lisää aiheesta:



Viite