Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreä Lanka vastaa

17.11.2006 5.53

Lena Björklund

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC on todella muuttanut turpeen luokitusta. Se on siirretty luokasta ”muut fossiiliset polttoaineet” omaksi luokakseen ”turve”. Tieto löytyy googlaamalla ”IPPC´s standpoint on peat”.

On totta, että IPCC pitää edelleen turpeen polttamista hyvin haitallisena. Juttuni ei kuitenkaan käsitellyt sitä, vaan mahdollisuuksia valmistaa turpeesta dieselöljyä uusilla menetelmillä. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n mukaan näillä uusilla menetelmillä voidaan saada dieselöljyksi yli 50 prosenttia turpeen energiasisällöstä ja loput hyödynnetään muun muassa kaukolämpönä. Kokonaishyötysuhde on näin ollen 65–70 prosenttia. Kurosen mainitsema 45 prosentin hyötysuhde liittyy johonkin muuhun valmistusmenetelmään.

Suomessa kehitteillä oleva synteettisen dieselin valmistusmenetelmä perustuu integroituun prosessiin. Siinä ei ole kyse erillisestä dieseltehtaasta, kuten Kurosen antamassa www-osoitteessa. Kaukolämmityksen tai metsäteollisuuden laitosten yhteyteen integroitu dieseltehdas vaikuttaa myös lopputuotteen hiilidioksiditaseeseen.

VTT:n tuoreessa selvityksessä Liikenteen biopolttoaineiden ja peltoenergian kasvihuonekaasutaseet ei vielä ollut mukana kuvailemani turvediesel. Tasetta valmistellaan parhaillaan. Sen valmistuttua keskustelu jatkunee.


Lisää aiheesta:Viite