Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nokkos- tai pinaattileipä

3.4.2008 11.13

Saara Törmä

Tee nokkosleipää keväällä, kun bongaat ensimmäiset nokkoset.

Neljä pientä leipää

 • 25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
 • 5 1/2 dl kylmää vettä
 • 1 dl ryöpättyä nokkosta tai pakastepinaattia
 • 2 1/2 tl suolaa
 • 16 dl hiivaleipävehnäjauhoja
 1. Jos aiot tehdä leivän nokkosista, poimi nuoria nokkosia kevätretkellä puhtaasta luonnosta. Jos nokkoset ovat jo vähän vanhempia, poimi vain nuorimpia eli ylimpiä lehtiä. Ryöppää nokkoset, eli keitä niitä muutama minuutti ja kaada vesi pois. Näin pääset eroon nokkosen polttiaisaineesta. Ryöpättyä nokkosta voi myös pakastaa.
 2. Murenna hiiva tai kaada kuivahiiva kulhoon. Lisää kylmä vesi sekä desi ryöpättyä, kuivahkoksi puristettua ja hienonnettua nokkosta tai desi kuivahkoksi puristettua pakastepinaattia. Lisää suola.
 3. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita taikinaa samalla. Vaivaa ja puristele taikinaa kymmenisen minuuttia. Voit myös ottaa taikinan kulhosta pöydälle ja painella sitä pitkin pöydän pintaa.
 4. Nosta taikina takaisin kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä 3 1/2 tuntia tai jääkaapissa yli yön.
 5. Ripottele pöydälle jauhoja, kaada taikina kulhosta ja jaa se neljään osaan. Pyöritä osat pyöreiksi leiviksi ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Kohonneet leivät mahtuvat juuri ja juuri samalle pellille. Ripottele leipien pintaan jauhoja ja peitä ne liinalla. Anna leipien kohota vielä tunti.
 6. Kohotuksen lähennellessä loppuaan lämmitä uuni 275 asteeseen. Paista leipiä kymmenen minuuttia ja laske lämpö sitten 175 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin 45 minuuttia. Leivät ovat kypsiä, kun ne pohjaan kopautettaessa tuntuvat ontoilta.
Viite