Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vesirinkelit

3.4.2008 11.38

Saara Törmä

Vesirinkeleitä täytyy ensin uittaa ja sitten vielä saunottaa uunissa. Uittaminen on kuitenkin erittäin helppoa ja maksaa vaivan.

12 rinkeliä

 • 25 g hiivaa tai 1/2 pussia kuivahiivaa
 • 3 dl vettä
 • 1/2 rkl suolaa
 • 1 rkl sokeria
 • 1 rkl öljyä
 • 3 dl ohrajauhoja
 • 5 1/2 dl vehnäjauhoja
 1. Murenna hiiva tai kaada kuivahiiva kulhoon ja sekoita joukkoon kädenlämpöinen vesi. Lisää suola, sokeri, öljy ja ohrajauhot.
 2. Lisää joukkoon vehnäjauhoja vähitellen, samalla vaikka lusikalla sekoittaen. Kun lusikkaa on vaikea vääntää taikinassa, iske kätesi kulhoon. Vaivaa taikinaa todella kauan, ainakin kymmenen minuuttia, kunnes taikina on oikein kimmoisaa. Helppo tapa on ottaa taikina kulhosta pöydälle ja painella taikinaa pitkin pöydän pintaa.
 3. Jaa taikina kymmeneen tai kahteentoista osaan. Pyöritä jokainen pala tangoksi ja yhdistä tanko päistään renkaaksi. Nosta rinkilät pellille leivinpaperin päälle ja peitä liinalla. Anna rinkilöiden kohota puoli tuntia.
 4. Keitä suuri kattilallinen vettä ja mausta vesi suolalla ja sokerilla niin, että jokaista vesilitraa kohden käytät suunnilleen 1/2 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
 5. Kun vesi kiehuu, nosta siihen muutama rinkeli. Keitä rinkeleitä puolitoista minuuttia molemmilta puolilta ja nosta ne sitten takaisin pellille.
 6. Kun rinkelit on keitetty, laita pelti uuniin ja paista rinkeleitä puoli tuntia. Rinkelit ovat erinomaisia tuoreena voin, margariinin tai hyvän levitteen kanssa. Myöhemmin rinkelit ovat mainioita halkaistuina ja paahdettuina. Rinkeleitä kannattaa pakastaa, jos ei heti jaksa syödä koko pellillistä.

Vesirinkelitaikinan voi myös maustaa. Lisää taikinaan esimerkiksi pähkinöitä, silputtua ja paistettua sipulia, pilkottuja oliiveja tai vaikkapa yrttejä.
Viite