Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Samosat

3.4.2008 11.50

Saara Törmä

Jos järjestät juhlat, leivo samosoita. Jos et jaksa tehdä taikinaa itse, käytä valmista voitaikinaa.

10 pasteijaa

Täyte

  • 1 dl linssejä
  • 1 dl rouhittuja ohrasuurimoita
  • 1 suurehko porkkana
  • 1 suurehko sipuli
  • 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna tai 1/2 tl jauhettua inkivääriä
  • loraus öljyä paistamiseen
  • 1-2 tl curryjauhetta
  • 1/4 tl mustapippuria
  • hyppysellinen kanelia
  • hyppysellinen kardemummaa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl sitruunamehua

Taikina

  • paketti valmista voi- tai lehtitaikinaa

tai

  • 4 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 150 g voita tai margariinia
  • 1/2 dl öljyä
  • 3/4 dl kylmää vettä

Kastike

  • 1 dl viinietikkaa
  • 1 dl öljyä
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 1/2 tl sokeria
  • reilu 2 tl chilihiutaleita, silputtua tuoretta chiliä tai vastaavaa
  • 2 tl kuivattua minttua
  1. Tee ensin kastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä kastike maustumaan. Mitä kauemmin kastike saa levätä, sitä tulisempaa se on.
  2. Jos et käytä valmistaikinaa, tee seuraavaksi taikina. Mittaa kulhoon jauhot, suola, sokeri ja rasva. Nypi ainekset sormin rakeiseksi seokseksi ja sekoita joukkoon vesi ja öljy. Purista taikina palloksi ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
  3. Huuhdo linssit. Keitä ohrarouhe ja linssit kypsiksi.
  4. Pilko sipuli ja porkkana pieniksi.
  5. Kuumenna pannulla loraus öljyä ja paista siinä sipuleita, porkkanoita ja raastettua inkivääriä, kunnes sipuli pehmenee.
  6. Lisää pannulle curryjauhe, mustapippuri, hyppysellinen kanelia ja kardemummaa, murustettu kasvisliemikuutio sekä vehnäjauho. Kääntele hetki ja sekoita joukkoon loput aineet: valutettu ohrarouhe ja linssit, vesi ja sitruunamehu. Paistele muutamia minuutteja ja nosta jäähtymään.
  7. Kaulitse taikina. Jos teit taikinan itse, taita kaulittu levy kolmin kerroin, kaulitse jälleen ja taittele taas kolmin kerroin. Toista muutamia kertoja.
  8. Leikkaa kaulittu levy neliöiksi ja tee neliöistä tuutteja kääntämällä neliöt kolmioiksi ja puristelemalla kolmioiden toiset sivut kiinni. Täytä tuutit riisi-linssitäytteellä ja painele kolmioiden toisetkin sivut tiiviisti yhteen.
  9. Paista samosoja leivinpaperin päällä 225 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa kuumina tai kylminä tulisen kastikkeen kanssa.




Viite