Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät eivät ole identiteettiloisia

8.9.2006 5.57

Rauli Mickelsson

Veteraanivaikuttaja Niemeläinen harrastaa tapansa mukaan mutu-metodologiaa kirjoituksessaan Vihreässä Langassa 1.9. Hän tarjoaa vihreille ”urbaanin keskustan” -roolia ja samastaa keskustan Suomen Keskustaan. Hänen mielestään vihreät ovat liberaalien työn jatkajia.

   Olisi ihan hienoa, jos vihreiden roolin pohdinta voisi tavoitella syvällisempiäkin sfäärejä kuin Niemeläisen harrastamaa huudahdustodellisuutta. Niemeläinen olisi voinut lukea puolueiden periaateohjelmat ja tehdä niiden perusteella vertailuja. Vihreät eivät ole yksilökeskeisyyttä korostavia kuten liberaalit, vaan vihreät puhuvat uudesta yhteisöllisyydestä. Vihreät eivät ole maakuntien puolue kuten Keskusta, vaan uudessa periaateohjelmassa sillä on globaali näkökulma asioihin. Vihreät eivät korosta arvokonservatismia kuten keskustalaiset, vaan arvovapaamielisyyttä ja suvaitsevaisuutta.

Niemeläinen haluaa, että vihreät ovat identiteettiloisia, joka asettuu vaikkapa toisen suoleen ja käyttää isäntänsä ravintoa hyväkseen. Loisena on hyvä olla, jos ei ole resursseja itsenäiseen elämään, mutta vihreillä aatteellisia ja maailmankatsomuksellisia resursseja on muillekin jakaa. Katsokaa,  miten tärkeällä sijalla ympäristöasiat ovat puolueiden ohjelmissa edelleen!

Identiteettiloishakuisuutta todistaa myös Niemeläisen halu työntää vihreät vasemmisto–oikeisto-akselilla keskustaan. Niemeläisen pitäisi ymmärtää, että ideologioiden kentässä on muitakin kuin vasemmisto–oikeisto-akseli, kuten ekologisuus–kasvuoptimismi, jota vihreät painottavat. 

Toivon, että ideologinen keskustelu saisi vihreissä oman kanavansa, jotta Niemeläisen tapainen naiivi palikkatodellisuus ei saisi ylivaltaa vihreitä määriteltäessä.
Viite