Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hallitus tappaa

17.11.2006 5.58

Elina Grundström

Kansalaisjärjestöt ovat aivan ihmeissään siitä, mitä hallitus oikein meinaa. Hallitusohjelmassa oli erityinen ”kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelma”, jonka puitteissa oli tarkoitus edistää kansalaisjärjestöjen toimintaa, koska suomalaisten järjestöaktiivisuus on ollut hiipumaan päin.

Käytännössä on tapahtunut aivan muuta. Kulttuuriministeri Tanja Saarelan ehdottamat leikkaukset kansalaisjärjestöjen ja kulttuurilehtien avustuksiin ovat vain hallituskauden huipentuma.

Politiikkaohjelman puitteissa toimi Kalevi Kivistön johtama työryhmä, joka laati pitkän listan käytännöllisiä ehdotuksia järjestöjen työn helpottamiseksi. Yhtäkään niistä ei toteutettu. Politiikkaohjelman kautta on vain ohjattu lisärahaa puolueille ja puolueiden kulttuurijärjestöille.

Yksi työryhmän ideoista oli, että pienimmät seurat eivät tarvitsisi kirjanpitoa lainkaan. Jos rahaa on mitättömän vähän ja pankkitilejä vain yksi, pelkän tiliotteen ajateltiin riittävän. Nyt eduskunnan talousvaliokunnassa on kuitenkin käsittelyssä uusi kirjanpitolaki, jonka mukaan kaikkien järjestöjen pitäisi käyttää KHT-tasoista tilintarkastajaa. Kansanedustaja Tuija Braxin mukaan se on vähän sama asia kuin jos jokaisen puulakitason urheiluseuran pitäisi palkata puheenjohtajakseen juristi ja taloudenhoitajakseen ekonomi. – Se on jo varsinainen seurojen ja yhdistysten tappo-ohjelma.

Mutta vielä tässä ehditään, onhan hallituksella monta kuukautta aikaa. Suurimmat kansalaisjärjestöt ovatkin saaneet opetusministeriöstä yllätyskirjeen: kutsun saapua upouuden ”Kansalaisjärjestöpolitiikan neuvottelukunnan” perustavaan kokoukseen joulukuussa. Kaikki eivät kuulemma ole enää kovin innokkaina menossa opetusministeriöön.
Viite