Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pitaleipä

3.4.2008 12.05

Saara Törmä

Pitaleipien täytteeksi käy melkein mikä vain. Hyvää on esimerkiksi, kun paistat mitä tahansa kasviksia ja maustat ne chilillä, oreganolla, juustokuminalla, soijakastikkeella ja sitruunalla. Pitaleipään voit piilottaa myös kasvispihvin kaikilla mausteilla.

8 taskuleipää

 • 25 g hiivaa tai 1/2 pussia kuivahiivaa
 • 3 dl vettä
 • 1 tl suolaa
 • 6–7 dl vehnäjauhoja
 1. Murenna hiiva tai kaada kuivahiiva kulhoon. Kaada mukaan kädenlämpöinen vesi. Lisää suola.
 2. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, samalla koko ajan sekoittaen. Iske kätesi taikinaan ja vaivaa sitä hurjasti, kunnes se on sileää ja kimmoisaa ja tuntuu irtoavan kulhon reunoista.
 3. Kaada taikina pöydälle. Vaivaa taikinaa vielä hetki työntelemällä sitä pöydällä.
 4. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Pyörittele palat palloiksi. Ripottele pallojen alle jauhoja, jotta ne eivät tartu pöytään. Peitä pallot liinalla ja annan kohota 20 minuuttia.
 5. Ripottele kahdelle leivinpaperille jauhoja. Tämä on tärkeää, sillä jauhot paperilla ovat pitaleipien taskujen salaisuus, ihme kyllä. Pitaleipä ei tartu jauhotettuun paperiin ja pääsee vapaasti paisumaan ontoksi.
 6. Kaulitse kohonneet taikinapallot halkaisijaltaan noin 15-senttisiksi letuiksi. Jos kaulinta ei ole, painele pallot letuiksi sormin. Nosta letut jauhotetuille leivinpapereille, neljä kummallekin. Peitä leivät liinalla ja anna niiden kohota vielä 1/2 tuntia.
 7. Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen. Paista leipiä noin 7 minuuttia, yksi pellillinen kerrallaan.

Pitaleivät kuivuvat helposti, joten säilytä leipiä muovipussissa ja nauti mahdollisimman pian.
Viite