Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Croissantit

3.4.2008 13.32

Saara Törmä

Eivät nämä kaiketi ole ihan oikeita croissanteja, mutta hyviä ovat. Kutsu ystäväsi brunssille. Croissantien valmistus kestää kaksi tuntia, mutta suurin osa ajasta kuluu croissantien kohoamiseen ja muuhun odotteluun.

Kymmenen sarvea

 • 1/4 pakettia hiivaa tai 1/2 pussia kuivahiivaa
 • 1 1/2 dl maitoa tai kasvismaitoa
 • 1 rkl sokeria
 • 1/2 tl suolaa
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 150 g voita tai margariinia
 1. Murenna hiiva tai kaada kuivahiiva kulhoon. Lisää kylmä maito ja sekoita.
 2. Lisää sokeri, suola ja jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin kymmeneksi minuutiksi.
 3. Leikkaa kylmä voi tai margariini noin kymmeneksi ohueksi viipaleeksi. Halutessasi voit vähentää rasvan määrää 100 grammaan saakka. On tärkeää, että rasva on kylmää, jotta se ei kaulittaessa tursuile ympäriinsä.
 4. Ota taikina jääkaapista ja kaaviloi se jauhotetulla pöydällä noin 40 x 30 sentin suorakulmioiksi. Levitä voiviipaleet puolikkaalle alalle levyä, ei aivan reunoille asti.
 5. Käännä toinen puoli päälle. Käännä vielä levyn avoimista reunoista kaistaleet levyn päälle, tee tiivis paketti. Käännä taikinaa 1/4 kierros myötäpäivään. Kaulitse taikina taas suorakulmioksi ja yritä varoa, ettei repeile. Ripottele pöydälle jauhoja, jotta taikina ei tartu pöytään tai kaulimeen.
 6. Pyyhi kaulitun levyn pinnalta ylimääräiset jauhot pois. Taita levy kolmin kerroin, eli nosta ensin oikealta 2/3 levystä kaksinkerroin ja taita sitten vasemmalle jäävä osa levyn päälle. Käännä taas 1/4 kierrosta.
 7. Kaulitse ja taittele taikina vielä kahdesti, eli voin lisäämistaittelun jälkeen taikinaa taitellaan kolmasti. Älä kaulitse taikinaan enää kolmannen taittelun jälkeen, vaan pane taikina taas 10 minuutiksi jääkaappiin.
 8. Kaulitse viilennyt taikinan pitkulaiseksi noin 60 x 20 sentin levyksi. Jaa levy viiteen suorakulmioon ja leikkaa suorakulmiot kolmioiksi.
 9. Kääri palat löysästi rullille. Aloita keriminen kolmion pohjalta ja venytä pohjaa samalla hieman leveyssuunnassa.
 10. Nosta rullat pellille leivinpaperin päälle ja peitä liinalla. Anna sarvien kohota lämpimässä paikassa reilu tunti.
 11. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paista sarvia noin kymmenen minuuttia.
Viite