Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Valtio joutunee mahdollisen ydinonnettomuuden maksumieheksi

11.4.2008 0.00

Hanna Eriksson

ydinonnettomuuksien korvausvastuuta koskeva ydinvastuulaki saadaan todennäköisesti voimaan vain, jos valtio takaa ydinvoimalaonnettomuudesta aiheutuvat vahingot siltä osin, kun vakuutusyhtiöt eivät suostu niitä korvaamaan.

Tämä käy ilmi elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen vastauksesta vihreiden Janina Anderssonin esittämään kirjalliseen kysymykseen ydinvastuulain voimaantulosta.

Uusi ydinvastuulaki nostaa ydinvoimalaitoksen omistajan korvausvastuun mahdollisen onnettomuuden vahingoista nykyisestä 185 miljoonasta eurosta 700 miljoonaan euroon. Lakia ei ole kuitenkaan saatu voimaan, koska vakuutusyhtiöt eivät halua vastata ydinonnettomuuden vahingoista, kun kyseessä on esimerkiksi terrori-isku tai korvattavana on vuosikymmenten päästä ilmenevä syöpä.

Mauri Pekkarisen vastauksen mukaan myös Pohjoismainen ydinvakuutuspooli voisi mahdollisesti antaa ydinvoimaloille lain edellyttämän vakuutuksen. Se kattaisi vahingot silloinkin, kun kyseessä on terrorismi. Asiaan ei ole kuitenkaan saatu varmistusta.

Ydinvastuulakia muutettiin 2005, koska Suomen piti sisällyttää lainsäädäntöönsä Pariisin ydinvastuuyleissopimukseen tehdyt muutokset.
Viite