Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuluttajansuojaa äänestäjille

11.4.2008 0.00

Elina Grundström

Elina Grundström

Mitä on 8,5 prosenttia 200:sta? Perinteisen laskento-opin mukaan se on 17, mutta suomalaisella vaalimatematiikalla tulos on 15. Se on Vihreän liiton viime vaaleissa saama kansanedustajamäärä.

Kuluttajansuoja ei selvästikään toteudu eduskuntavaaleissa. Suomalainen vaalipiirijärjestelmä on perua ajalta, jolloin kansa asui tasaisesti koko maassa. Enää ei asu. Siksi Pohjois-Karjalasta valitaan 6 kansanedustajaa, mutta Uudeltamaalta 34. Järjestelmää ollaan nyt uudistamassa Lauri Tarastin johtamassa toimikunnassa, joka koostuu lähinnä puoluesihteereistä. Tavoitteena on, että äänet tasataan valtakunnallisesti ja äänestäjä saa eduskuntaan juuri sitä puoluetta, jonka on valinnut.

Suuret puolueet häviävät uudistuksessa, ja siksi ne vaativat, että samalla asetetaan äänikynnys, joka estää aivan pienten puolueiden pääsyn eduskuntaan. Kynnystä voi perustella sillä, että yhden hengen puolueet tekisivät eduskuntatyöstä tehotonta. Jos kynnys liian korkea, se kuitenkin heikentää demokratiaa.

Äänikynnyksen taso on yksi asioista, joista toimikunta nyt kiistelee. Vihreiden mielestä esillä ollut 3,5–4 prosentin kynnys on liian korkea. Sehän vaarantaa perussuomalaisten ja jopa Rkp:n tulevaisuuden, uusista tulokkaista puhumattakaan.

Jos tällaisista detaljeista saadaan sovittua, äänestäjän kuluttajansuoja paranee vuoden 2015 vaaleissa.

Tuleeko tästä laista sitten ”Lex Cronberg”, joka nostaisi Tarja Cronbergin eduskuntaan siinä tilanteessa jossa hän jäi ilman paikkaa keväällä 2007? Tällä tietoa tulee. Tarkka paikkajako riippuu tekniikasta, jolla puolueiden viimeiset paikat palautetaan eri vaalipiireihin. Asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että Cronbergin saama vaalipiirinsä toiseksi suurin henkilökohtainen äänimäärä tulee jatkossa riittämään.
Viite