Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sattuman kauppaa -kasviskeitto

Saara Törmä

Sattuman kauppaa. Hyvä kasviskeitto syntyy sekalaisistakin aineksista. Saara Törmä

Sattuman kauppaa. Hyvä kasviskeitto syntyy sekalaisistakin aineksista.

24.4.2008 16.59

Saara Törmä

Tee maailman paras kasviskeitto ja heitä mukaan kaikki, mitä kaapista löytyy.

Viisi annosta

  • noin 5 dl kypsiä ohrasuurimoita tai 2 dl kypsentämättömiä*
  • 1 pala (200 g) kiinteää tofua tai 3 luomumunaa
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • 2 sipulia
  • 300 g jotakin kasvista, esim. 2 isoa porkkanaa tai pala kaalia
  • 2 tl luomusitruunan kuorta raastettuna
  • 2 tl inkivääriä raastettuna
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 rkl punaista thai-currytahnaa
  • 7 dl kasvislientä (itse tehtyä tai kuutiosta)
  • 2 dl kasviskermaa tai kermaa
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 1 1/2 rkl sokeria
  • 2 rkl luomusitruunan mehua
  • 200 g jotakin palkokasvia, esim. 1 pussi pakasteherneitä tai 3 dl purkkipapuja
  • mustapippuria, suolaa

Lisäksi

  • sambal oelek -tahnaa
  • soijakastiketta
  1. Keitä ohrasuurimot tarvittaessa kypsiksi.
  2. Leikkaa tofu ohuiksi suikaleiksi ja paista palat pannulla öljyssä rapeiksi. Jos käytät munia, paista ne ja riko pieniksi paloiksi.
  3. Lisää pannulle loraus soijakastiketta, kääntele ja kaada tofu- tai munapalat pannulta lautaselle odottamaan.
  4. Kuori sipulit ja leikkaa suikaleiksi. Leikkaa käyttämäsi kasvikset suikaleiksi.
  5. Pese sitruuna ja raasta siitä uloin keltainen pinta. Raasta myös inkivääri ja valkosipulinkynnet.
  6. Kuumenna kattilassa loraus öljyä ja kuullota siinä sipulit, sitruunankuori-, inkivääri- ja valkosipuliraasteet sekä käyttämäsi kasvikset. Jos käyttämäsi kasvikset ovat nopeasti kypsyvää lajia, kuten parsakaalia, lisää ne keittoon vasta, kun olet lisännyt liemen.
  7. Lisää currytahna ja kääntele.
  8. Lisää kasvisliemi, kerma, viini, soijakastike ja sokeri. Kiehauta keitto.
  9. Lisää sitruunan mehu, herneet tai pavut sekä mustapippuria. Jos käytit suolatonta kasvislientä, lisää suolaa.
  10. Kaada keittoon tofu- tai munapalat sekä ohrasuurimot. Kuumenna keitto vielä nopeasti. Tarjoa keiton seurana sambal oelek -tahnaa ja soijakastiketta, jotta jokainen syöjä saa muokata keiton tulisuutta ja suolaisuutta omaan makuunsa sopivaksi.


* Ohrasuurimoiden sijasta keittoon sopivat esimerkiksi keitetty pasta, nuudelit, riisi, speltinjyvät tai peruna.

 

Kasvisliemi

Jos kaapissasi on paljon puolikuntoisia vihanneksia, tee niistä keiton liemi.

Noin 7 desiä

  • Noin 700 g parhaat päivänsä nähneitä kasviksia, esimerkiksi porkkanaa, sipulia, parsakaalin puisia varsia, kaalia, palsternakkaa tai selleriä.
  • 1 l vettä
  • 10 kokonaista mustapippuria
  • 1 laakerinlehti
  1. Kuori ja lohko kasvikset, poista selkeästi huonot osat. Mittaa ainekset kattilaan.
  2. Kuumenna liemi ja anna poreilla hiljakseen kannen alla noin puoli tuntia.
  3. Siivilöi liemi ja jäähdytä myöhempää käyttöä varten, ellet käytä sitä heti.




Viite