Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tietokone vihertyy

Swedx

Puukuorinen tietokonemonitori.
Ruotsalaista ekoilua. Tukholmalaissyritys Swedx valmistaa muun muassa puukuorisia tietokoneita. Swedx

Ruotsalaista ekoilua. Tukholmalaissyritys Swedx valmistaa muun muassa puukuorisia tietokoneita.

7.3.2008 0.00

Jukka Vahti

Sammuta tietokoneesi, kun et käytä sitä. Ei se siitä hajoa.


Maallikon pää menee helposti sekaisin tietokoneiden ominaisuuksista kertovasta salakielestä. Siihen verrattuna tietokoneiden ympäristöystävällisyyden vertailu on helppoa – ja sitä paitsi trendikästä.

Yhdysvaltalainen tutkimusyhtiö Gartner listasi vastikään it-maailman tulevaisuuden trendejä. Sen mukaan 75 prosentille yrityksistä uusiutuva energia ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ovat lähivuosina keskeinen kriteeri tietokonehankinnoissa.

Tietokoneilla ei toistaiseksi ole samanlaisia energialuokituksia kuin monilla kodinkoneilla. Nyt koneiden ympäristöystävällisyyttä merkitään Energy star- ja TCO-merkillä sekä pohjoismaisella joutsenmerkillä.

Amerikkalaislähtöinen Energy star kertoo laitteen maltillisesta sähkönkulutuksesta, TCO taas asettaa vaatimuksia kulutuksen lisäksi muun muassa elektromagneettiselle säteilylle ja valmistuksessa käytetyille kemikaaleille. Joutsenmerkin myöntämisessä otetaan huomioon energian kulutus, materiaaleissa käytetyt kemikaalit sekä laitteen melutaso, ergonomia ja käyttöikä.


Suomalaisista kotitalouksista noin 70 prosentilla on ainakin yksi tietokone. Silti Suomessa myytävistä tietokoneista joutsenmerkki on toistaiseksi ainoastaan yhdellä Fujitsu-Siemensin tietokonemallilla.

Asiantuntija Kimmo Rautiainen energiansäästön palvelukeskuksesta Motivasta arvioi, että nopeasti uusiutuvan tietotekniikan kohdalla myös yhtenäiset ympäristömerkinnät voivat kehittyä nopeasti.

”Esimerkiksi kylmälaitteisiin energiamerkinnät tulivat reilut kymmenen vuotta sitten, ja laitetarjonta on muuttunut täysin. Parissa vuodessa asia on tietotekniikassakin noussut esille ihan eri tavalla. Nyt jokaisen laitevalmistajan on pakko ottaa nämä asiat huomioon”, Rautiainen sanoo.


Maailmalla ekotrendillä ratsastaa jo esimerkiksi ruotsalaisyritys Swedx, joka valmistaa puulla verhoiltuja näyttöjä, näppäimistöjä, hiiriä, kaiuttimia ja muita laitteita. Taiwanilainen Asus-tietokoneyhtiö on tänä vuonna tuomassa markkinoille EcoBook-tietokonemallin, jonka kuoret on valmistettu bambusta ja muoviosat kierrätysmuovista.

Kimmo Rautiaisen mukaan tietokoneiden käyttötavoissa on Suomessa paljon parannettavaa.

”Tuhlaavin tapa on se, että tietokone on päällä yötä päivää”, Rautiainen sanoo.

Coloradon yliopiston vihreän tietotekniikan oppaassa kumotaan myytti siitä, että tietokoneen tiuha käynnistäminen ja sammuttaminen lyhentäisi laitteen käyttöikää. Päinvastoin, oppaassa muistutetaan, että käyttöikä riippuu suoraan käyttötunneista.

Tietokoneen ostajan ekovinkit

  • Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita tai sellaisia, joissa on Energy star-, TCO- tai joutsenmerkit. Vertaile koneiden sähkönkulutusta.
  • Mieti, pärjäätkö kannettavalla tietokoneella, se kuluttaa vähemmän sähköä kuin pöytäkone.
  • Valitse tietokone, jossa on hyvät laajennus- ja päivitysominaisuudet. Näin konetta ei tarvitse vaihtaa niin usein uuteen.
  • Kytke tietokoneen virransäästöohjelmat päälle. Uusissa, litteissä näytöissä et tarvitse näytönsäästäjää, se todennäköisesti vain lisää kulutusta.
  • Vie vanhat laitteet sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen. Ostaessasi uutta tietokonetta jälleenmyyjä joko ottaa vastaan vanhan laitteesi tai kertoo minne sen voi viedä.

energiansäästö  tietotekniikka 


Lisää aiheesta:Viite