Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viherrä tietokoneesi

Tietokonepiuhan pää

15.4.2008 16.19

Jukka Vahti

Vaaleanvihreät ensiaskeleet

Jostain on aloitettava, me suosittelemme tätä. Tervemenoa!

1. Sammuta kone

Tehokkain keino säästää sähköä on tietokoneen sammuttaminen silloin, kun et käytä sitä. Varsinkin monilla työpaikoilla tietokoneet ovat edelleen päällä yötä päivää. Sammuttaminen ja käynnistäminen ei lyhennä tietokoneen käyttöikää – päin vastoin! Osta katkaisimella varustettu jatkojohto, jonka avulla saat tietokoneestasi oikeasti virran pois, kun et käytä sitä.

2. Merkit sen kertovat

Pälyile tietokonetta ostaessasi laitteiden ympäristömerkintöjä. Suosi tietokoneita, joilla on Energy star -, TCO- tai Joutsenmerkki. Vertaile koneiden sähkönkulutusta. Valitse tietokone, jossa on hyvät laajennus- ja päivitysominaisuudet. Näin konetta ei tarvitse vaihtaa niin usein uuteen.

3. Läppäri on näppärä

Mieti, pärjäisitkö kannettavalla tietokoneella. Kannettava tietokone kuluttaa sähköä keskimäärin vain kymmenesosan pöytäkoneen kulutuksesta. Mitä tehokkaampi koneesi on, sitä enemmän se vie sähköä. Ellet siis tarvitse huipputehoja esimerkiksi työ- tai pelikäyttöön, osta vähemmän tehokas ja todennäköisesti myös huokeampi tietokone tarpeiden mukaan.

4. Säästä virtaa – älä näyttöä

Kytke tietokoneen virransäästöohjelmat päälle. Uusien tietokoneiden energiansäästöohjelmat ovat tehokkaita, ja niiden ansiosta tietokone siirtyy automaattisesti torkku- tai lepotilaan, ellei sitä käytetä.

Uusissa litteissä näytöissä et tarvitse näytönsäästäjää. Näytöllä kiemurtelevat monimutkaiset häkkyrät kuluttavat prosessoritehoa ja lisäävät sähkönkulutusta.

5. Hävitä oikein

Vie vanhat laitteet sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen. Ostaessasi uutta tietokonetta jälleenmyyjä joko ottaa vastaan vanhan laitteesi tai kertoo, minne sen voi viedä.

Ympäristölle haitallisia aineita tietokoneissa ovat muun muassa lyijy, kadmium, bromatut palonestoaineet ja kannettavien tietokoneiden näyttöjen sisältämä elohopea. Näiden takia konetta ei saa kiikuttaa kaatopaikalle.

6. Anna koneen kiertää

Kysele ympäriinsä, olisiko jollakin käyttöä vanhalle toimivalle koneellesi. Myös monet kierrätyskeskukset ja jotkut järjestöt ottavat vastaan käytettyjä tietokoneita.

Esimerkiksi Kehitysmaayhdistys Indigo toimittaa käytettyjä kannettavia tietokoneita Guineaan Afrikkaan. Suomen 4H-järjestön ja Fujitsu-Siemensin noutopalvelu noutaa pientä korvausta vastaan tietokoneen kotoasi ja toimittaa sen joko kierrätykseen tai uusiokäyttöön.

7. Ota selvää!

Tietokoneen sähkönkulutusta voi vähentää monin tavoin. Esimerkiksi Google-hakukoneen pohjalle kehitetty Blackle-palvelu toimii kuin alkuperäinen, mutta vähentää mustan pohjavärinsä vuoksi monitorin sähkönkulutusta. Blacklen tekijöiden mukaan musta ruutu selaimen kotisivuna muistuttaa muutenkin tehokkaasti energian säästämisen tärkeydestä.

 

Tosivihreille

Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisää haasteita.

1. Kurkkaa kuoren alle

Opiskele tietokoneen sielunelämää ja tekniikkaa sen verran, että pystyt itse päivittämään konettasi ohjelma tai osa kerrallaan. Jos muisti loppuu kesken tai prosessorin teho ei riitä, koko konetta ei tarvitse vaihtaa. Jos osaat itse asentaa osia, tietokonetta ei myöskään tarvitse turhaan rahdata huoltoon ja takaisin.

2. Kieltäydy pakko-ostoksista

Muutaman vuoden välein julkaistavat uudet käyttöjärjestelmäversiot vaativat tietokoneilta jatkuvasti enemmän suorituskykyä, eivätkä ne välttämättä suostu toimimaan vanhemmissa koneissa ollenkaan. Ellet kaipaa käyttöjärjestelmältäsi koreaa grafiikkaa etkä muutenkaan tarvitse kaikkein tehokkainta myllyä, suosi esimerkiksi avoimen lähdekoodin Linux-käyttöjärjestelmää.

3. Perusta kimppapalvelin

Jos kotonasi on useampia koneita ja käyttäjiä, käytä vanhentuneita koneita päätteinä. Tällöin koko talouteen riittää yksi tehokas palvelinkone. Näin jokaisen perheenjäsenen konetta ei tarvitse jatkuvasti erikseen päivittää, vaan kaikki voivat hyödyntää talon tehokkaimman koneen suorituskykyä.

 

Numeroina, kiitos

  1. Jatkuvasti valmiustilassa oleva tietokone kuluttaa energiaa keskimäärin 11,8 kilowattituntia viikossa. Tällä kulutuksella tietokone tuottaa työajan ulkopuolella 1,3 kiloa hiilidioksidia viikossa sinä aikana, kun sitä ei käytetä. Tämä tekee vuodessa yhteensä 62 kiloa hiilidioksidia.
  2. Video- ja puhelinkokoukset, etätyö, sähköiset laskut ja uudet sähköiset käsittelytavat voivat vähentää hiilidioksidipäästöjä EU:n alueella jopa 50 miljoonaa tonnia vuodessa. Määrä vastaa Suomen ja Itävallan kuljetusalojen yhteenlaskettuja päästöjä vuodessa.
  3. YK:n mukaan tietokoneiden valmistus saastuttaa ympäristöä painogrammaa kohden enemmän kuin autojen valmistus. Yhteensä 24 kiloa painavan tietokoneen ja näytön valmistukseen tarvitaan 240 kiloa fossiilisia polttoaineita, 22 kiloa kemikaaleja ja 1 500 litraa vettä.


Lisää meillä:

 

Lisää muualla:

 

Lähteinä on käytetty myös: MikroBitti-lehti 11/2007.

energiansäästö  tietotekniikka 
Viite