Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viherrä taloyhtiösi

15.4.2008 17.08

Anna Ruohonen

Vaaleanvihreät ensiaskeleet

Jostain on aloitettava, me suosittelemme tätä. Tervemenoa!

1. Osallistu!

Kun asunto-osakeyhtiösi kutsuu varsinaiseen yhtiökokoukseen, mene. Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättäjä ja päättää kaikesta, mitä laki ei erikseen määrää hallituksen päätettäväksi. Juuri yhtiökokouksessa voit ehdottaa taloyhtiölle ympäristötekoja – ja samalla rahansäästöä. Asunto on useimmille elämän isoin sijoitus. Yhtiökokouksessa voit myös tarjoutua hallitusjäseneksi.

2. Tutki ja vertaa

Onko taloyhtiösi energiasyöppö? Vertaile omaa taloyhtiötäsi keskivertoon ja aseta tavoitteet energiankulutuksen vähentämiseksi. Vertailulukuja löytyy netistä, vaikkapa valtion energianeuvojan Motivan sivuilta.

Keskiverto kerrostaloasukas esimerkiksi kuluttaa vuorokaudessa 155 litraa vettä. Hyvä tavoite olisi 130 litraa. Hoitovastikkeista keskimäärin 40 prosenttia menee talon lämmitykseen, vesimaksuihin ja sähköön.

Talon energiankulutukseen vaikuttavat esimerkiksi rakennuksen tiiviys, ilmanvaihdon toimivuus ja lämpöpatterien säädöt. Yhtiö voi neuvoa asukkaita esimerkiksi ikkunoiden ja parvekkeiden tiivistämisessä. Jos talo hassaa energiaa, voi ikkunaremontti olla paikallaan.

3. Laske lämpötiloja

Asuntojen lämpötilassa asteen alennus säästää lämmityskuluja viisi prosenttia. Ehdota siis lämpötilan laskemista: asunnoissa lämpötilaksi riittää 21 astetta, rappukäytävissä ja lämpimissä varastoissa 17 ja autotallissa 12.

4. Viherrä sähkösopimus

Ehdota, että taloyhtiösi vaihtaa vihreään sähköön. Hintoja voit vertailla Energiamarkkinaviraston sivulla. Vihreän sähkön hinnat on listattu erikseen myös osoitteessa www.vaihdavirtaa.net.

5. Kytkimet kohdilleen

Paahtaako saunan kiuas täyttä tehoa aamusta iltaan? Onko porraskäytävien valaistukseen kytketty aika turhan pitkä? Aikakytkimet pienentävät sähkönkulutusta. Kytkinkellot sammuttavat myös autolämmittimet.

Tarkasta myös hissin ja pyykkituvan koneiden energiatehokkuus. Kun koneet uusitaan, pidä huoli, että valituksi tulee pihimpi.

6. Keskitä saunavuorot

Kiukaan sähkönkulutuksen kannalta kätevintä on koota saunavuorot peräkkäin harvemmille päiville, ei ripotella pitkin viikkoa.

7. Vähemmän hanaa

Vettä säästyy, kun hanat ja wc-pöntöt ovat uusia. Tiputtava hana voi aiheuttaa vuodessa 75 euron lisälaskun, jatkuvasti vuotava vessanpönttö 7 500 euron.

Putkiremontti on hyvä hetki heivata vanhat kaksiotehanat. Yhdellä kahvalla toimiva hana pienentää vedenkulutusta kymmenyksen. Talosaunaan puolestaan kannattaa asentaa hana, joka katkaisee suihkun välillä. Se tuo säästöä helposti kolmanneksen.

8. Mittari mieheen

Putkiremontti on hyvä hetki asentaa myös asuntokohtaiset vesimittarit. Käyttöveden lämmitys aiheuttaa koko energialaskusta viidenneksen. Lämpimän veden kulutus pienenee, jos jokainen asukas voi seurata vedenkulutusta asuntokohtaisesta vesimittarista, ja veden lämmityskulut myös jaetaan käytön mukaan.

9. Tehosta kierrätystä

Vertaile myös jätemäärää: 2006 pääkaupunkiseudun YTV-alueella kotitalousjätteen määrä asukasta kohden oli 336 kiloa. Kotitalouksien jätteestä noin kolmannes on biojätettä. Biojäte aiheuttaa vähemmän ilmastoa lämmittäviä metaanikaasuja, kun se lajitellaan sekajätteen sijasta biojätekeräykseen tai kompostiin.

Lajiteltu jäte myös maksaa vähemmän kuin sama määrä sekajätettä. Laske lajittelun hintahyöty ja tee se selväksi muille asukkaille.

YTV-alueella asuinkiinteistöllä on oltava biojätekeräys, jos huoneistoja on vähintään kymmenen ja kartonkikeräys, jos huoneistoja on vähintään 20. Jos taloyhtiösi on pieni, perusta komposti.

 

Tosivihreille

Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisää haasteita.

1. Hankkiudu hallitukseen

Taloyhtiön hallituksessa voit pitää ympäristöasioita esillä kaikissa suunnitelmissa ja hankinnoissa.

2. Viherrä naapurisi

Arki ratkaisee, ja jokainen asukas vaikuttaa. Innosta naapurisi karsimaan kodin tarpeetonta kulutusta, esimerkiksi vedentuhlausta ja valojen ja sähkölaitteiden jättämistä päälle, vaikkei kukaan ole paikalla. Pysähdy juttelemaan naapurisi kanssa. Sekin voi olla ekoteko.

 

Numeroina, kiitos

  1. Rakennusten lämmitys aiheuttaa kolmasosan Suomen hiilidioksidipäästöistä.
  2. Rakennukset ja rakentaminen kuluttavat noin 40 prosenttia kaikesta tuotetusta energiasta ja tuotetuista materiaaleista. Rakennukset ja rakentaminen myös aiheuttavat 40 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä ja tuottavat 40 prosenttia kiinteästä jätteestä.1. Asuinkiinteistön hoitokustannuksista liki 40 prosenttia aiheutuu energian ja veden kulutuksesta. Lämmityksen osuus on 23 prosenttia, veden 11 prosenttia ja sähkön 4 prosenttia.
  3. Joka toinen suomalainen asuu kerrostalossa. Asuinkerrostalojen osuus Suomen rakennusten lämmitysenergian kulutuksesta on viidennes.
  4. Suomessa on 80 000 asunto-osakeyhtiötä, joissa asuu yli 2,5 miljoonaa asukasta.

Lisää meillä:

Lisää muualla:

energiansäästö  asuminen 




Viite