Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Testissä luonnon omat siivousaineet

Etikkaa ja sitruunaa. Lika lähtee luonnollisesti.

Etikkaa ja sitruunaa. Lika lähtee luonnollisesti.

20.3.2008 0.00

Pauliina Susi

Sitruuna, etikka ja ruokasooda ovat edullisia siivousaineita. Tehoavatko ne?

 

Kohde 1: Pesuhuoneen lattiakaakelit

Halkaisen sitruunan, hieron sitä kuivaan lattiaan, harjaan mehua laattoihin ja huuhtelen vedellä. Yllättävän tehokasta: laatoissa on enää aavistuksen tummempi sävy kuin kauempana sijaitsevissa puhtaissa kaakeleissa. Sitruunalle kouluarvosana 8 ½. Bonuksena mehevänkirpeä tuoksu.

Ripottelen kostealle pinnalle ruokasoodaa. Sooda on hankausaine, sen huomaan jyystäessäni sitä harjalla lattiaan. Siivous tuntuu enemmän työltä kuin äsken – vai johtuuko tunne vain siitä, että hyvä tuoksu puuttuu? Tulos on kuitenkin loistava, kaakelit ovat kuin uudet. Täysi kymppi soodalle!

Etikkaa kehutaan ekosiivouksen ihmeaineeksi, joka soveltuu miltei mihin vain. Haju ei kuitenkaan mieltä ylennä, ja etikka vaatii myös muita aineita pidemmän vaikutusajan. Harjaan etikkaa kevyesti lattiaan ja annan sen vaikuttaa 20 minuuttia. Uusi harjaus, huuhtelu – ja olen pettynyt. Ihmeaine hävisi jopa sitruunalle. Ehkä vaikutusta olisi pitänyt odottaa pidempään? Tunti, kaksi? Yön yli?

Sorry etikka, arvosanaksi 8 - . Häviät sitruunalle paitsi käytön mukavuudessa, myös tuoksussa. Roikut kahdeksikossakin vain, koska sinulla on lievästi desinfioiva vaikutus.

Kohde 2: Vessanpönttö

Puoli kahvikupillista etikkaa pönttöön, toiseen ruokasoodaa. 20 minuutin odotus, ja ei kun pönttöjä pesemään.

Hinkkauksen ja huuhtelun jälkeen soodalla pestyyn jää yhä tummentuma, mutta etikka yllättää iloisesti. Ennen pesua aika, hm, saastainen pönttö on nyt puhdas ohutta, vesirajaan piintynyttä keltaista raitaa lukuun ottamatta. Soodalle 9 -, etikalle 9 +.

Kohde 3: Saunan lasiovi

Lasi on kymmenen vuoden aikana pinttynyt sameaksi, eikä siihen ole tepsinyt mikään. Selkäpiitä karmii, kun hinkkaan lasiin ruokasoodaa kostealla rätillä. Mutta kun olen huuhdellut lasin ja vetänyt sen kuivaksi ikkunanpesulastalla, voisin itkeä ilosta. Puhdas ja kirkas. Ihme! Täysi kymppi.

Vielä suurempi ihme on, että sitruunamehukin hoitaa saman asian, vieläpä ilman pelkoa naarmuttamisesta. Sitruunalle 10 +.

Etikka, jota laimennan ohjeen mukaan vedellä – yksi osa etikkaa ja yksi vettä – ei pure tällä kertaa laisinkaan. Etikalle hylsy-nelonen, sori vaan.

Kohde 4: Ikkunat

Ikkunoiden pesuun en ruokasoodaa uskalla kokeilla. Pesun jälkeen sekä sitruunalla että etikka-vesiseoksella pestyt ikkunat näyttävät kaukaa katsottuina yhtä puhtailta, vierestä huomaa, että etikka ei ole poistanut rasvaisia sormenjälkiä lasin pinnasta. Sitruuna 9 ½, etikka 6.

Kohde 5: Yleiskäyttö

Keittiön ja kylpyhuoneen pesualtaiden puhdistuksessa sekä pienten likojen putsaamisessa seiniltä ja lattialta kaikki ekovaihtoehdot tuntuvat ajavan asiansa harjan, rievun ja veden apureina. Soodalla en uskalla kuitenkaan ruveta hinkkaamaan irti tahroja parketista tai puuhuonekaluista.

 

Muistilista ekologiseen siivoamiseen:

  1. Siivoa usein. Pitkään pinttynyttä likaa on vaikeampi poistaa.
  2. Kun käytät mikrokuituliinaa ja -moppia, et välttämättä tarvitse pesuaineita.
  3. Vältä antibakteerisia tuotteita ja synteettisiä hajusteita sisältäviä tuotteita.
  4. Suosi saippua- ja suopapohjaisia puhdistusaineita.
  5. Valitse tuotteita, joissa on Joutsenmerkki tai Pohjoismainen ympäristömerkki.


Lisää aiheesta:Viite