Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Se on nokialainen, joka puhuu

11.4.2008 0.00

Jussi Karmala

Fisu on viinaryyppy, jossa vodkan joukkoon on sulatettu Fisherman’s Friend -pastilleja. Istuin viime keväänä iltaa helsinkiläisellä Kuudes Linja -klubilla, kun kaverini alkoi kantaa pöytään fisuja.

”Suomi ei ole enää tietotekniikan huippuyhteiskunta”, kaveri julisti ja kaatoi ryypyn kurkkuunsa.

Oma fisuni meinasi mennä väärään kurkkuun, kun tajusin, että se on nokialainen, joka puhuu. Jos kännykkäjätin työntekijä julistaa tietoyhteiskunnan kuolleeksi, on syytä huoleen. Vai onko?

Yrityspuolella vuosituhannen vaihteen ongelma oli Nokia-vetoisuus. Kaikki halusivat olla hyvää pataa suuryrityksen kanssa, ja koko ala oli riippuvainen yhdestä yhtiöstä.

It-kuplan puhkeaminen muutti asetelmaa. Viime vuosina Suomesta on tullut muitakin kansainvälisesti kiinnostavia yrityksiä kuin Nokia. Hyvä esimerkki on sosiaalista verkkoa hyödyntävä Jaiku-palvelu, jonka Google osti viime vuonna. Myös avoimen käyttöjärjestelmän Linuxin merkitys kasvaa koko ajan. Nokiakin on muuttanut linjaansa: viihde ja softa korostuvat.

Suomesta puuttuu kuitenkin edelleen kulttuuri ja rahoitus, joilla pienet ja lupaavat it-yritykset saataisiin vauhtiin. Esimerkiksi Ruotsi on Suomen edellä nousevien it-yritysten määrässä.

Valtiovarainministeriö lupaa uuden it-ajan koittavan suomalaisessa yhteiskunnassa. Toivotaan parasta. Mutta pidetään fisupaukut varmuuden vuoksi käden ulottuvilla.

tietotekniikka 


Lisää aiheesta:Viite