Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Totuus viinistä

Juha Peurala

Enon humoristinen ohje kotiviinin valmistukseen.
Tee-se-itse. Miksi haaskata rahansa tuontilitkuihin, kun omatekoisella juomalla voi luoda tunnelmallisen nautinnon? Kunhan ei juo tuotetta keskentekoisena. Juha Peurala

Tee-se-itse. Miksi haaskata rahansa tuontilitkuihin, kun omatekoisella juomalla voi luoda tunnelmallisen nautinnon? Kunhan ei juo tuotetta keskentekoisena.

18.4.2008 0.00

Eno

Säästät pitkän pennin valmistamalla juomasi itse.

Tietämätön kysyy: Mitä viini oikeastaan on? Onko se vain käynyttä mehua?

–S

Eno vastaa: Sitäpä juuri, käynyttä mehua. Joka muuta väittää – esimerkiksi että ”viini on intohimoa, se on ystävät ja perhe, se on sydämen lämpöä ja hengen alttiutta, se on kulttuuria, se on sivilisaation ydin ja elämisen taitoa” – on vain kirottu snobi, joka joutuu ensimmäisenä seinää vasten, kun vallankumous tulee.

Koska viini on vain käynyttä mehua, annan sinulle reseptin, jolla voit valmistaa sitä yksinkertaisilla, kaupasta hankittavilla tarvikkeilla.

Näin voit säästää jopa satoja euroja per känni.

Tarvitset kymmenkunta appelsiinia ja muutamia sitruunoita, pari kiloa sokeria, hiivaa, 10 litraa vettä, 30 litran kannellisen astian ja vesilukon.

Sekoita huolellisesti pestyssä astiassa sokeri kädenlämpöiseen veteen puukauhalla hämmentäen.

Pilko appelsiinit ja sitruunat ja lisää ne liemeen. Laita hiiva joukkoon. Sulje kansi tiiviisti ja asenna vesilukko. Anna saavin olla 20–30 asteen lämmössä pari viikkoa.

Kun vesilukosta ei enää juuri nouse kuplia, juoma on valmista. Kauho se varovasti pulloihin, jätä pohjalla oleva sakka rauhaan.

Nauti juoma sellaisenaan ja kutsu sitä vaikka Château d`Yquemiksi, käynyttä mehua sekin on.


Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite