Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Lari Karreinen surffailee kannettavallaan Helsingin Fredrikinkadulla.
Nettipolitiikkaa. Lari Karreinen arvelee, että wikiä käytetään Espoossa politiikanteossa tulevaisuudessakin. Mikael Ahlfors

Nettipolitiikkaa. Lari Karreinen arvelee, että wikiä käytetään Espoossa politiikanteossa tulevaisuudessakin.

Espoon vihreiden wikivaaliohjelma onnistui

18.4.2008 0.00

Jussi Karmala

Espoon vihreiden internetissä kokoama vaaliohjelma onnistui hyvin. Avointa wikipohjaista kunnallisvaaliohjelmaa kirjoitti puolentoista kuukauden aikana 47 ihmistä, eikä sivuille tehty lainkaan ilkivaltaa.

Netissä kerätyistä ideoista nousi lopulliseen kunnallisvaaliohjelmaan esimerkiksi miesten tasa-arvo.

”Miesten tasa-arvoa uhkaavat syrjäytyminen, itsemurhat, väkivalta ja isyyden aliarvostus. Kunta voi edistää tasa-arvoa myös tästä näkökulmasta”, Espoon vihreiden vaaliohjelmatyöryhmän puheenjohtaja Tiina Elo sanoo.


Espoon wikivaaliohjelmassa korostuivat ympäristöasiat. Käyttäjät kirjoittivat paljon ilmastonmuutoksesta, kaupunkirakenteesta ja joukkoliikenteestä.

”Sosiaali- ja terveyspuolen asioista, toimeentulosta ja heikko-osaisten kohtelusta kirjoitettiin vähemmän kuin ympäristöstä. Näitä kohtia piti täydentää”, Elo kertoo.

Järjestäjien ihmetykseksi kukaan ei kirjannut sivuille mitään asiatonta. Valtaosa kirjautui sivuille omalla nimellään. Vain muutama käytti nimimerkkiä, esimerkiksi Pingviini ja Turkistarhaaja.

Espoon vihreiden lopullinen vaaliohjelma hyväksyttiin yleiskokouksessa kuukausi sitten.

”Keskustelu oli erityisen laadukasta, sillä osallistujat kokivat päässeensä vaikuttamaan vaaliohjelman sisältöön. Wikin ansiosta he olivat myös perehtyneet vaaliteemoihin hyvin”, Espoon vihreiden toiminnanjohtaja Lari Karreinen sanoo.

Espoon wikivaaliohjelmaan tuli valtavasti tekstiä, ja sitä jouduttiin karsimaan paljon. Kaikki ideat eivät päässeet lopulliseen vaaliohjelmaan, mutta Karreisen mukaan niitä hyödynnetään toisilla tavoilla.

Karreinen arvelee, että wikiä käytetään Espoossa jatkossakin. Työohjelmien otsikointia aiotaan miettiä entistä tarkemmin, sillä ne voivat rajata aihepiirejä käyttäjän kannalta liikaa.


Vantaalla wikivaaliohjelman tekoon osallistui parikymmentä henkilöä. Netistä ei juuri tullut uutta sisältöä vaaliohjelmaan, mutta nettikeskustelussa kävi selväksi, että Vantaan vihreiltä odotetaan konkreettisiin ehdotuksiin keskittyvää ohjelmaa. Vantaan vihreät hyväksyvät vaaliohjelmansa kesäkuun yleiskokouksessa.

Espoon ja Vantaan vihreiden kunnallisvaaliohjelmat olivat netissä kaikkien vapaasti muokattavissa pari kuukautta vuodenvaihteessa.

politiikka 2.0 
Viite