Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vihreää tilaa

1.12.2006

Tarja Cronberg

Käyttäjän Tarja Cronberg kuva
Kirjoittaja on Vihreän liiton puheenjohtaja.

Vihreät on demareiden apupuolue, väittävät jotkut. Tampereella vihreille tarjotaan kokoomuksen apupuolueen manttelia. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Korhosen mukaan vihreät on kokoomuksen puisto-osasto. Varmaan seuraavaksi joku väittää, että olemme Vasemmistoliiton metsäosasto.

Tosiasia kuitenkin on, että vihreät on vaikea asettaa 1800-luvulta peräisin olevalle oikeisto-vasemmisto-akselille, olemmehan tulevaisuuspuolue.

Uusia titteleitä alkoi sadella niin tiuhaan, että keskustelimme paikastamme auringossa myös puoluehallituksessa. Havaitsimme, että oikeisto-vasemmisto-akseli ei toimi myöskään satavuotiailla puolueilla. Demarit ovat hallituksessa alentaneet varakkaiden tuloveroa ja poistaneet varallisuusveron. Kokoomus on puhunut köyhtyneiden eläkeläisten ja opiskelijoiden puolesta. Sekä Vasemmistoliitto että keskusta ajavat ruoan arvonlisäveron alennusta, vaikka suurin osa hyödystä menee varakkaille ja vain murusia jää maanviljelijöille. On avartavaa tarkastella oikeisto-vasemmisto -kysymystä asioiden kautta tapauskohtaisesti.


Akselin hataruus
ei kuitenkaan ratkaise haastetta, joka meillä on edessämme vihreää tilaa määritellessämme. Kaikki puolueet puhuvat nyt ilmastonmuutoksesta ja ainakin puheissaan haluavat tukea uusiutuvia energiamuotoja, muut useimmiten ydinvoiman rinnalla. Vaikka ilmastomuutos on tullut poliitikkojen puheisiin, se ei ole politisoitunut. Puuttuu se poliittinen jännite, joka havainnollisesti kuvaisi vihreän ilmastopolitiikan eroa suhteessa muihin puolueisiin. Siis sen lisäksi, että pelkäämme puheiden jäävän vain puheiksi.

Vihreät ovat koko kaksikymmenvuotisen puoluetaipaleensa edistäneet uusiutuvia energialähteistä ja julkista liikennettä, vastustaneet ydinvoimaa ja fossiilisia polttoaineita, mutta pohjimmiltaan olemme vaatineet jotakin enemmän. Olemme vaatineet elämäntapamuutosta.


Näkisinkin uuden poliittisen jännitteen syntyvän teknologia-elämäntapa-akselille. Toisille riittää hiilen varastointi tai puhtaampi teknologia, mistä Yhdysvallat ja presidentti Bush ovat tyyppiesimerkkejä. Toiset, kuten vihreät, esittävät muutoksia, jotka vaikuttavat syvällisemmin elämäntapaamme; siihen miten ja minne liikumme, mitä kulutamme ja mitä onnellisen elämän tavoitteluun kuuluu. Meidän mielestä ilmastomuutosta ei torjuta vain puun kaasutuksella tai hybridiautoilla vaan tarvitaan myös yhteiskunnan rakenteisiin käyviä muutoksia. Tarvitaan lisää yhteisöllisyyttä, enemmän aikaa ja vähemmän roinaa!





Viite