Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tampereen taudissa

1.12.2006 5.57

Lena Björklund

Kansan Uutisten mukaan Pauli Välimäki luotsaa vihreitä tamperelaisia kohauttavasti, kun vihreät kannattavat Pekka Paavolaa Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. ”Kahden ison ryhmän sanelupolitiikasta päästään avoimeen ja suhteelliseen vallankäyttöön, jossa kaikki ovat mukana”, Välimäki perustelee. Hän pitää Paavolaa skarppina ja taitavana poliitikkona.

Kokoomuksen ja demareiden ylivalta saadaan murtumaan, kun puheenjohtaja tulee Ryhmä 20:stä, johon kuuluvat vihreät, sitoutumattomat, keskusta ja kristilliset. Paavola, entinen demari, kuuluu nykyään sitoutumattomiin.

”Mielestämme puheenjohtajuus kuuluu ryhmä 20:lle, koska emme saaneet yhtään apulaispormestarin paikkaa”, Välimäki sanoo. Hän ymmärtää, että Paavola herättää keskustelua. Värikäs menneisyys ei kuitenkaan voi olla syy olla kannattamatta häntä. ”Hän ei ole mistään syytettynä tai tuomittuna. Hän on vanhat tekonsa sovittanut.”

Vanhat tamperelaiset muistelevat Paavolan kaupunginjohtajuutta kultaisena aikana, jolloin kadutkin hiekoitettiin. ”Toiset pitävät häntä pelimiehenä ja konnana, muistelevat kun hän pakeni Eurooppaan poliisia pakoon”, Välimäki tietää. Vuosi oli tuolloin 1984.

Puheenjohtajan valinta jätettiin pöydälle demareiden vaatimuksesta. Välimäen mukaan he odottavat, josko Maija Lahtisen, Urpo Lahtisen lesken, tutkimuspyynnöstä nousisi Paavolan kaatava skandaali. Leski pakoilee tuomiotaan kuolinpesän varojen kavalluksesta ja yrittää saada juttunsa uudelleen käsittelyyn syyttämällä Paavolaa väärästä todistuksesta.

Paavola hoiti aikoinaan perheen raha-asioita ja todisti oikeudessa, että rahat kuuluivat vainajalle, ei leskelle. ”Eivät vihreät voi Paavolaa hyllyttää tällaisen tutkimuspyynnön takia. Jos hänet jätettäisiin valitsematta, me tavallaan pidettäisiin häntä syyllisenä, vaikka näyttöä ei ole.”
Viite