Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Raha puhuu ilmastosta, puhuvatko vihreät?

1.12.2006 5.58

Elina Grundström

Kuka olisi muutama vuosi sitten uskonut, että Raimo Sailas vaatii painokkaasti ilmastonmuutoksen pysäyttämistä. Sijoitus 2006 -tapahtumassa marraskuussa puhunut Sailas ilmoitti vakuuttuneensa brittiläisen taloustieteilijä Nicholas Sternin laskelmista. Lokakuussa julkaistun Sternin raportin mukaan ilmastonmuutos voi heikentää talouskasvua jopa 20 prosentilla, ja sen ehkäiseminen säästäisi älyttömästi rahaa.

Taloudelliset tosiasiat ovat kääntäneet monia muitakin kelkkoja. The Economist -lehden mukaan maailmassa investoidaan tänä vuonna niin paljon rahaa uusiutuvaa energiaa kehittäviin yhtiöihin, että sitä voi verrata 1990-luvun lopun uusmediabuumiin. Lehti arvioi, että ”puhtaaseen energiaan” investoidaan tänä vuonna yli 45 miljardia euroa eli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2004.

Raha puhuu nyt ilmastonmuutoksesta, mutta puhuvatko vihreät?

Ympäristöasiat ovat olleet vihreille niin itsestään selviä, että yllättävän harva vihreä on lopultakaan erikoistunut juuri niihin. Aloitteet liukuvat yrityksille, kun poliitikoilla on sellainen olo, että näitä asioita on jauhettu kyllästymiseen asti. Nyt kun vihreälle ilmasto- ja energiapolitiikalle on syntynyt todelliset markkinat, kannattaisi kuitenkin keskittyä hiukan enemmän juuri siihen.

Pörssit ja energia-alan start-up-yritykset eivät yksin pysty hommaa hoitamaan. Puolueiden tehtävä on tarjota niille ekologista kokonaisnäkemystä ja pitkäjänteistä poliittista tukea.
Viite