Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Junien kahvikärryt säilytettävä!

8.12.2006 5.57

Elina Grundström

Junien kahvikärryt eivät kannata. Niinpä VR on yhdessä tytäryhtiönsä Avecran kanssa suunnittelemassa koko kärrymyynnin lopettamista.

VR:stä kerrotaan, että asiasta ei ole vielä lopullista päätöstä. Hämeenlinnalainen kansanedustaja Kirsi Ojansuu arvioi eduskunnan kyselytunnilla, että virvokkeet voivat kadota junista jo tammikuussa.

Juotavan puuttuminen ei ole pikkujuttu. Junalla matkustaminen on nykyään yleensä jo kalliimpaa kuin oman auton käyttäminen. Tänä talvena se on ollut myös selvästi hitaampaa. Työmatkajunat ovat olleet kroonisesti myöhässä. Itäisen oikoradan käyttöönotto on tukkinut Helsinki–Tampere-rataa, koska pitkään vaadittua lisäraidetta Keravan ja Riihimäen välille ei ole tullut.

Samaan aikaan Pendolino-junien tekniset ongelmat ovat pahentuneet. Matias Möttölän toimittamassa MOT-ohjelmassa marraskuussa haastateltiin tarkkaa työmatkalaista, jonka kirjanpidon mukaan hänen kahden kuukauden aikana tekemistään 59 Pendolino-matkasta vain 16 oli sujunut ongelmitta.

Nyt sitten odotetaan, mitä tapahtuu, kun rautateiden tavaraliikenne vapautuu kilpailulle ensi vuoden alussa. Silloin VR ei enää voi päättää, kuka ajaa ensin. Yhtään yksityistä toimilupaa ei ole vielä myönnetty, mutta VR:n myöhässä olevat matkustajajunat voivat ainakin teoriassa joutua hyvinkin piankin odottelemaan ajoissa olevia yksityisiä tavarajunia.

Siellä sitten istutaan kuivin suin. Ilmaista vettä ei enää ole.
Viite