Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sota dyyneistä

15.12.2006 5.53

Pauli Välimäki

Aikeet laajentaa Pohjanmaalla sijaitsevan Vattajanniemen hiekkarannan sotilaskäyttöä ovat nostattaneet alueen asukkaat vastarintaan.

Vattajanniemi on noin 15 kilometrin mittainen hiekkadyynialue Lohtajan rannikolla Keski-Pohjanmaalla. Natura-ohjelmalla suojeltu Vattaja on Euroopan laajimpia dyynirantoja. Se on ollut 1950-luvulta lähtien puolustusvoimien harjoitusalueena.

Ilmatorjuntapatterit paukkuivat Vattajalla viime lauantainakin, kun noin sata Pro Vattaja -liikkeen kannattajaa osoitti dyyneillä mieltään sitä vastaan, että armeija ja maan hallitus aikovat käynnistää pakkolunastuksen harjoitusalueella sijaitsevan Lahdenkroopin mökkikylän siirtämiseksi.

Mielenosoittajat sytyttivät meren rannalle nuotioita ja jätkänkynttilöitä, samaan tapaan kuin Pohjanmaalla muinoin sytytettiin vainovalkeita vihollista karkottamaan.

”Perusteet Lahdenkroopin mökkien lunastamiseksi ovat onttoja ja keksittyjä. Sotilaat ja mökkiläiset ovat eläneet 50 vuotta sopuisasti yhdessä. Jos Vattajan sotilaskäyttöä ei laajenneta, näin voisi jatkua tulevaisuudessakin. Todellinen syy lunastuspyrkimyksiin on puolustusvoimain pyrkimys muuttaa Vattaja kansainväliseksi sotilasharjoitusalueeksi. Siksi alueen siviilikäyttö halutaan lopettaa kokonaan”, sanoi Tero Nissilä, mökkiläinen ja yksi mielenosoituksen alkuunpanijoista.

Puolustusvoimat haluaisi rakentaa alueelle toisen ohjusaseman juuri Lahdenkroopin mökkien kohdalle. Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan Vattajasta halutaan tehdä ”täysimittaisen nykyaikaisen sodankäynnin harjoitusalue”. Se tarkoittaisi myös kansainvälisiä sotilasharjoituksia.

Mielenosoittajien mukaan sotilastoiminta uhkaa jo nyt Vattajan luonnonarvoja.

”Viikon ilmatorjuntaleirin aikana ammutaan 85 tonnia eli kaksi rekkakuormaa ammuksia mereen. Ammusjätteitä ei kerätä pois, vaan ne jäävät meren pohjaan ja dyyneille. Luontoon päätyy suuria määriä räjähdyssaasteita, kuten trotyylia ja raskasmetalleja. Niiden vaikutukset meriluontoon, maaperään ja pohjavesiin tulisi selvittää”, sanoi Kokkolasta mielenosoitukseen saapunut Lea Sture.

Mielenosoittajat vaativat myös puolueettoman selvityksen tekemistä korvaavasta ampuma-alueesta. Kokkolalainen kristillisdemokraattien kansanedustaja Bjarne Kallis on esittänyt, että puolustusvoimat vuokraisi harjoitusalueen Ruotsista. Pro Vattaja -liike haluaisi muodostaa Vattajan dyyneistä kansallispuiston.

”Totta on, että armeijan läsnäolo on myös suojellut dyynejä rakentamiselta, eikä Vattajalle ole rakennettu sellaisia rantahotelleja kuin Kalajoella. Emme mekään sellaista haluaisi, vaikka armeija lähtisi pois. Vattajanniemi tulisi säilyttää tuleville sukupolville ainutlaatuisena luontokohteena ja siitä tulisi tehdä kansallispuisto”, sanoi Pro Vattaja -liikkeen perustajiin kuuluva lohtajalainen Hannu Orjala.

Lisätietoja: www.vattaja.com
Viite