Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle?

22.12.2006 5.53

Elina Grundström

Myönnetään. Ei sitä ilmastonmuutosta aina viitsisi ajatella. Mutta vaikea sitä on olla ajattelemattakaan, kun kouluissa lauletaan Enkeli taivaan ja maisemat ovat kuin Suvivirrestä: Taas niityt vihannoivat ja laiho laaksossa.

Grönlantia kuvannut valokuvaaja Tiina Itkonen kertoo tässä lehdessä koskettavasti jäävuorista. Ne ovat kuin teatteria, jota voi katsoa tuntikausia. Yksi jäävuori purjehtii näkyviin, toinen menee piiloon. Satametriset vuoret pyörähtävät ympäri ja halkeavat. Sitten tulee sumu, eikä niitä enää näy.

Riipaisevinta tässä unenomaisessa kuvaelmassa on se, että jäävuorten määrä on lisääntynyt, koska ilmastonmuutos sulattaa jäätikköä. Grönlanti murenee mereen yhä uusiksi tanssiviksi vuoriksi.

Ilmastonmuutos on jo täällä, mutta hegemonisen viestinnän sumuverho on pitkään peittänyt sen näkyvistä.

Sen vuoksi suomalainen politiikka elää eilisessä. Sen perustana ovat työ, toimeentulo ja tulopoliittiset mekanismit. Nuorempana ajattelin itsekin, että politiikka on elitististä, jos se perustuu johonkin muuhun moraaliin kuin pienen ihmisen toimeentuloon.

Nykyään uskon, että politiikka ei ainoastaan saa, vaan sen pitääkin olla vähän elitististä. Lastemme ainoa mahdollisuus on se, että me aikuiset uskallamme tehdä valintoja, joiden moraali perustuu luonnon ja tulevien sukupolvien pelastamiseen, eikä arkiseen hyvinvointiin.

Ensi vuonna uutiset voivat olla parempia.
Viite