Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mafia jyllää Ylimuoniossa

19.1.2007 5.57

Lena Björklund

Matkailuyrittäjät tarjoavat suojelurahaa Metsähallitukselle Lapissa. 

Metsähallitus ja lappilaiset yrittäjät aloittavat tällä viikolla neuvottelut Ylimuonion Mustavaarassa sijaitsevan metsäalueen hakkuusuunnitelmien hautaamisesta. Metsähallituksen aikeista säikähtäneet lappilaiset matkailuyrittäjät tarjoutuivat maksamaan Metsähallitukselle siitä, että se luopuu metsien hakkaamisesta Mustavaarassa. Maksajiksi ovat tarjoutuneet isot yrittäjät, muun muassa Lapland Hotelsin omistaja Pertti Yliniemi. Metsähallituksen suunnitelmissa on käsitellä kymmenen vuoden aikana jopa koko Ylimuonion 2 500 hehtaarin talousmetsäalue.


Luontosafareiden tulevaisuudesta huolestuneiden matkailuyrittäjien epätavanomainen tarjous on herättänyt kiinnostusta myös luonnonsuojelijoiden piireissä. Muonion luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Markku Kuortti pitää epätoivoisten bisnesmiesten yritystä pelastaa metsät rahalla pöyristyttävänä ennakkotapauksena. Hänestä Metsähallitus ottaa oppia mafiasta.

”Italiassahan lienee tapana, että yritykseen tulee joku sanomaan, että kun maksat tarpeeksi, ei yrityksesi toimintaympäristölle, yrityksellesi tai itsellesi tapahdu mitään pahaa. Ylimuoniossa Suomen valtion liikelaitos uhittelee nyt paikallisia matkailuyrittäjiä sillä, että toimintaympäristöllenne käy kalpaten, ellette maksa meille.”

Matkailuyrittäjiä Kuortti ymmärtää. ”He tekivät tarjouksen viimeisenä keinona, puolustaakseen elinkeinoaan ja koko Lapin matkailuimagoa.”

Tilanteen voisi Kuortin mielestä ratkaista Metsähallituksen tulostavoitetta alentamalla. ”Silloin Metsähallituksella ei ole pakkoa tulla tänne ja se voisi jättää ekologisesti arat ja suojelun ja muiden toimintojen kannalta tärkeät alueet rauhaan.”


Hakkuita vastaan noussut kansanliike on Lapin olosuhteissa ainutlaatuinen. Ihmisiä kutsuttiin puolustamaan kotikunnan metsiä ja elinkeinoja yhdellä ilmoituksella paikallislehdessä. Tilaisuuteen osallistui lähes neljäsosa pitäjän väestöstä.

”Poikkeuksellista. Ei täällä ole tapana lähteä mieltä osoittamaan. Kovin olemme herraa ja herroja pelkääväistä kansaa”, Kuortti sanoo.

Vihreiden Lapin piirijärjestön puheenjohtajan Tapio Kekin mielestä ei ole sattuma, että juuri Muoniossa kiistellään metsähakkuista näin. ”Muoniossa on vuosien mittaan muuttunut ajattelu siitä, mistä ihmiset saavat leipänsä. Kansanliikkeessä ovat mukana isot ja pienet matkailuyrittäjät, kunnan luottamusmiehiä, riistanhoitoyhdistyksiä, poromiehiä, muita järjestöjä ja kansalaisia.”
Viite