Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vaihtoehdottomuuden aika

19.1.2007 5.55

Elina Grundström

Luulin, että musta joulu olisi parantanut vihreiden asetelmia eduskuntavaaleissa, mutta toisin kävi. Kun ilmastonmuutos lopulta uskottiin todeksi, se kaapattiin heti kuudennen ydinvoimalan markkinointikeinoksi. Vihreitä ja Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta kaikki puolueet näyttävät nyt uskovan, että lisäydinvoima on suomalaisten ainoa keino rajoittaa ilmastonmuutosta.

Tällainen vaihtoehdoton ajattelu leimaa vihreät epä-älyllisiksi fundamentalisteiksi. Todellisuudessahan vihreille ei ole olennaisinta kuudennen ydinvoimalan vastustaminen. Paljon tärkeämpää on vaatimus uuden energiatalouden rakentamisesta Suomeen. Se tarkoittaa energian säästämistä ja uuden energiateknologian kehittämistä muiden Euroopan maiden tapaan sen sijaan että panisimme tulevaisuutemme yhden vanhentuneen ja riskialttiin ratkaisun varaan.

Ilmastonmuutos on osoittautunut niin vakavaksi, että on mahdollista ajatella niinkin, että sen hidastamiseksi ydinvoimaa ehkä sittenkin tarvitaan siirtymäajan energianlähteenä, niin huono vaihtoehto kuin se onkin. – Myös vihreät voivat ajatella näin, sillä tutkimusten mukaan 20 prosenttia vihreiden äänestäjistä kannattaa ydinvoimaa.

Ydinvoiman vastustamisesta tuli monille vihreille tiukka opinkappale sen jälken kun puolue jätti sen vuoksi hallituksen 2002. Se on luonut tunnelman, jossa kaikki vihreät eivät ehkä rohkene puhua ydinvoimakannoistaan avoimesti. Tilanne ei kuitenkaan poikkea siitä, mitä muissa puolueissa tapahtuu. Niissä kielletyksi on muuttunut ydinvoiman vastustaminen. Osa viime viikkojen takinkäännöistä lieneekin syntynyt jonkinasteisen painostuksen tuloksena.

Tiukka vaihtoehdottomuus voi olla hyvä markkinointistrategia, mutta viisaita ja demokraattisia päätöksiä ei sen avulla saada aikaan.
Viite