Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tukipaketti pätkätyöläisille?

26.1.2007 5.51

Elina Grundström

Kun Tarja Cronberg vielä toimi Pohjois-Karjalan maakuntajohtajana, sekä valtio että maakunta tukivat voimakkaasti Perlosta. Se oli maakunnan toivo. Muovialan koulutusta ja tutkimusta varten perustettiin Pohjois-Karjalan muoviosaamiskeskus. Tekes antoi Perloksen tuotekehitykseen miljoonia.

Perlos ehtikin muutaman ohikiitävän vuoden olla alueensa suurin työnantaja. Nyt Pohjois-Karjalaan suunnitellaan jo uutta, jopa kymmenien miljoonien eurojen tukipakettia, jolla Perloksen yli tuhat työntekijää saataisiin uudelleenkoulutettua ja työllistettyä.

Globalisaatio on viime vuosina kiihtynyt niin, että Perloksen mallinen tuki-ikiliikkuja näyttää yleistyvän: Ensin tehtaan perustamiseen annetaan miljoonia ja sitten kun työtekijät ovat rakentaneet talonsa sen tuntumaan, laitos lopetetaan ja työntekijöille joudutaan antamaan uusia massiivisia tukia.

Samaan aikaan kaupunkien tieto- ja palvelualoilla toimivat nuoret, usein korkeakoulutetut, pätkätyöläiset voivat vain haaveilla siitä, että uskaltaisivat hankkia lapsia silppuelämänsä keskellä.

Cronbergin johtopäätös Perloksesta on ollut se, että valtion pitäisi vastata globalisaation tukemalla erityisesti niitä työpaikkoja, jotka jäävät pysyvästi Suomeen.

Ne ovat viime vuosina syntyneet juuri silpputyön maailmaan: tieto- ja palvelualoille. Sieltä ovat tulleet myös uudet yritykset ja innovaatiot.

Nyt olisikin korkea aika rakentaa tukipaketti pätkätyöläisille. Se ei vaadi massiivisia tukirahoja, vaan oikeudenmukaista sosiaalipolitiikkaa, joka turvaa pätkätyöläisten elämää työjaksojen välissä. Pätkätyöläisten tukipakettiin kuuluvat ainakin perustulo ja vanhempainvapaiden kustannusten jakaminen tasaisesti naisten ja miesten työnantajille.
Viite