Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Helsingin moskeija.
jugendmoskeija? Moskeijat ottavat vaikutteita paikallisesta rakennusperinteestä. Iiro Törmä

jugendmoskeija? Moskeijat ottavat vaikutteita paikallisesta rakennusperinteestä.

Suomeen puuhataan design-moskeijaa

30.10.2008 13.03

Jussi Karmala

Muslimit ovat alkaneet kerätä rahaa päämoskeijan rakentamiseksi Suomeen. Turun muslimiyhteisö pyrkii saamaan kasaan miljoona euroa ja hakee pääoman turvin lisärahoitusta.

”Julkinen päämoskeija hälventäisi ihmisten pelkoja. Se tekisi näkymättömästä näkyvää”, kertoo moskeijoita Otaniemen teknillisessä korkeakoulussa tutkiva Hossam Hewidy.

Suomesta puuttuu ikoninen päämoskeija, vaikka suurimmassa osassa Länsi-Euroopan maita sellainen on. Tällä hetkellä muslimien rukoushuoneet sijaitsevat kellareissa ja autotalleissa, joissa ahtaus ja ilmanvaihto aiheuttavat ongelmia.

Helsingissä Länsi-Pasilan moskeijassa voi vierailla kerrallaan jopa 500 ihmistä, joista viidesosa tulee paikalle autolla. Liikennejärjestelyt tuottavat päänvaivaa.

Lisäksi kellareihin laskeutuva parrakkaiden miesten massa voi olla valtaväestöstä pelottava näky.

Paikallinen rakennusperinne heijastuu moskeijoihin eri puolilla maailmaa. Skandinaaviseen ympäristöön soveltuvaa moskeijaa on jo hahmoteltu tanskalaisissa arkkitehtilehdissä.

”Millainen olisi minimalistinen, skandinaavinen design-moskeija?”, pohtii uskontotieteilijä Tuomas Martikainen, jonka Islam Suomessa-kirja ilmestyi viime viikolla.

Hossam Hewidyn mukaan moskeijasta tulisi nähtävyys, jota koululuokat kävisivät katsomassa. Moskeijoiden yhteydessä toimii usein islamilainen kulttuurikeskus, jossa on opetusta, päivähoitoa ja kauppoja.

Luontevin paikka päämoskeijalle olisi Helsinki, sanoo Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Hajjar Anas.

”Uskon, että päämoskeija jossain vaiheessa toteutuu, muttei vielä.”

Päämoskeija on niin iso hanke, että sen taakse tarvitaan muslimijärjestöjen tiivistä yhteistyötä sekä miljoonia euroja rahaa.

”Moskeijoilla on jo nyt rahahuolia”, Hajjar Anas sanoo.

Helsingissä moskeija kannattaisi rakentaa metron varteen, sillä Itä-Helsingissä asuu paljon muslimeja. Hossam Hewidyn mukaan moskeijaa ei kannata sijoittaa keskelle asuinaluetta, sillä moskeijan ympärillä on varsinkin tiettyinä päivinä paljon liikennettä. Pienteollisuus- tai yritysrakennusalue olisi sopivampi.

Suomessa asuu tällä hetkellä 40 000 muslimia. Viidentoista vuoden kuluttua pääkaupunkiseudulla arvioidaan asuvan jopa 200 000 maahanmuuttajaa, joista suurin osa on muslimeita.

uskonto 
Viite